Anna Christine Elisabeth Borse

Anna Christine Elisabeth Borse

Kvinne Ca 1717 -

Generasjoner:      Standard    |    Vertikalt    |    Kompakt    |    Boks    |    Bare Tekst    |    Generasjonsliste    |    Anevifte    |    Media    |    PDF

Generasjon: 1

  1. 1.  Anna Christine Elisabeth Borse ble født cirka 1717 (datter av Joachim Halvorsen Borse og Charlotte Amalia Arnoldt).

    Notater:

    {geni:about_me} Kilde: http://www.pinaas.no/slekt/dingtorp.htm


Generasjon: 2

  1. 2.  Joachim Halvorsen Borse ble født cirka 1680 (sønn av Halvor Søfrensen Borse og Magrethe Lobes); døde cirka 1739, Fjære, Solum.

    Notater:

    {geni:about_me} Annen gang blev Halvor Borse gift med en datter av Joachim Lobes, Margrethe Joachimsdatter. Commerceråden fikk en voldelig død, idet han på veien hjem til sin gård Fjære i Solum blev drept på Gjeteryggen i 1702 aven som hadde fridd til hans datter, men som han ikke vilde vite noe av. Halvor Borse hadde en sønn i 2det ekteskap, som blev kalt Joachim (f. 1681 d. 1739 på Fjære). Han var mindreårig da faren døde, og det var nok dem som benyttet sig av dette til å skaffe sig fordeler. Det gikk dog så tilslutt at Joachim fikk Ulefos jernverk og gården Fjære. Med sin hustru, den dyktige Charlotte Amalie, datter av generalmajor Johan Arnold, som nu hadde overtatt Borgestad, fikk han en betydelig medgift og blev en meget formuende mann. Men det gikk allikevel helt ut med ham. Han hadde nemlig gått i kausjon for fogden Melchior Høier og måtte betale dennes veldige underskudd på 35000 riksdaler. Som følge derav gikk han fallitt, og hans eiendommer blev solgt fra ham ved tvangsauksjon. Gården Fjære fikk han dog beholde, og der har hans efterkommere siden bodd til den ved salg gikk ut av slekten. Jernverket på Ulefos blev kjøptav en sønn av den i Brevik ikke ukjente Kort Adler, geheimeråd F. C. Adler på Gjemsø Kloster ved Skien. Men i 1726 tok Herman Leopoldus det igjen på odel.

    Den del av den før så mektige Borseslekt, som interesserer oss, var nu om ikke helt forarmet så dog betydelig redusert i økonomisk henseende, og dens medlemmer måtte derfor se sig om efter andre leveveier. En søn av Joachim BorseLars Halvardius, gift med Bolette Fredrikke Monrad måtte således ta tilsjøs og blev skibsfører.

    Kilde: http://www.porsgrunn.folkebibl.no/bok/bh/BB-3.html

    Joachim giftet seg med Charlotte Amalia Arnoldt 11 Des 1703, Gjerpen. Charlotte ble født cirka 1686; døde cirka 1759, Fjære, Solum; ble begravet 2 Aug 1759. [Gruppeskjema] [Familiediagram]


  2. 3.  Charlotte Amalia Arnoldt ble født cirka 1686; døde cirka 1759, Fjære, Solum; ble begravet 2 Aug 1759.
    Barn:
    1. Halvardus Severin Borse ble født cirka 1709 , Fjære, Solum; døde cirka 1772, Fjære, Solum.
    2. Fredrik Borse ble født cirka 1712; døde cirka 1762.
    3. 1. Anna Christine Elisabeth Borse ble født cirka 1717.
    4. Hans Jakob Arnhold Borse ble født cirka 1719; ble begravet cirka 1793.
    5. Joachim Borse ble født cirka 1722; døde cirka 1767.


Generasjon: 3

  1. 4.  Halvor Søfrensen Borse ble født cirka 1640 , Hjartdal, Telemark, Norway (sønn av Søfren Hanssøn Borse og NN Baad); døde 10 Apr 1701, Geiteryggen.

    Notater:

    {geni:occupation} Jernverkseier

    {geni:about_me} Halvor Sørensen Borse

    Halvor Sørensen Borse født: 1640 Hjartdal, Telemark. Han døde: 10 april 1701 . Han var sønn av Søren (søfren) Hansen Borse og av ? Baadsdatter.

    Gift 31 januar 1663 .

    Biografi:

    Halvor Sørensen Borse levde sine barneår i Hjartdal. Han var såvidt blitt tenåring da faren døde. Dersom det medfører riktighet at moren var en datter av kapellan Henrik Baad i Gjerpen, er Halvors videre bosted i Gjerpen.

    I Skien gikk han gjennom Latinskolen. Hvorvidt han gikk videre i sine studier, kjenner en ikke bestemt til. Han hadde imidlertid flere utenlandsopphold.

    Det var på det praktiske plan, innenfor handel og industri, han hadde sin styrke. Han skaffet seg snart borgerskap som kjøpmann. Det var bergverksdrift som sto hans interesse nærmest. Gjennom sitt første ekteskap med Inger Giertsdatter Niemand, kom han automatisk inn i det toneangivende miljø, foruten at han skaffet seg en betydelig medgift.

    Den 1.1. 1672 begynte han i stilling som forpakter/forvalter ved Ulefoss Jernverk. Året 1776 kjøpte han Jernverket på Ulefoss, likeså Holla gård. Det heter i boken "Holla I" at selvom Ulefoss Jernverk startet året 1652, ble Halvor Borse betraktet som den egentlige grunnlegger av bedriften.

    Den første tiden bodde han på Ulefoss. Senere flyttet han til Fjære gård i Solum, et sted som lå særdeles gunstig til p.g.a. rettighetene med transport av malm fra verket på Ulefoss. Han kjøpte senere denne gården.

    Etter hvert skaffet han seg flere jernverk og eiendommer i Telemark, han var en av de største jordegodsbesittere i distriktet, og var skipsreder med "488 lester" skip i Skien handelsflåte. Han var en tid rådmann i Skien, og haddetittel som kommerseråd og bergamtassessor.

    Halvor fikk en tragisk død da han kjørte over Geiteryggen, nær Skien, i sin karjol.

    Fra Inger Andreassens slektsbok "prestengslekt"

    "Året 1701 ble Halvor Borse under mystiske omstendigheter drept på Geiteryggen, skutt gjennom hodet av en ukjent person. Denne hendelsen satte spekulasjoner igang. Borse hadde vært en hard mann som alltid satte sin vilje gjennom.Under sin ferd hadde han ikke ervervet seg bare venner. Det kunne også være dem som også av flere andre grunner så at hans levedager ble avsluttet."

    Andre kilder beretter om en som hadde fridd til hans datter, men som han ikke ville vite noe av. De nærmeste pårørende ba om kirkens bistand til å finne den skyldige. Morderen ble aldri funnet.

    Barn av Halvor Sørensen Borse og Inger Giertdatter Niemand

    1. Søren (søfren) Halvorsen Borse , Født: 1664, Død: 1702

    Barn av Halvor Sørensen Borse og Margrethe Joachimsdatter Lobes

    1. Inger Halvorsdatter Borse , Født: Ulefoss Telemark, 1677, Død: 5 september 1714

    2. Kirsten Margrethe Halvorsdatter Borse , Født: 1679, Død: 1739

    3. Søren Halvorsen Borse

    *4. Joachim Halvorsen Borse , Født: Ulefoss Telemark, 1681, Død: Fjære gård, Skien, 9 april 1739

    Kilde: http://home.online.no/~hannesk/slekta/22.htm#1952

    ----------

    Omfattende biografi og kildemateriale: http://wc.rootsweb.ancestry.com/cgi-bin/igm.cgi?op=GET&db=whitewoods&id=I2748

    ----------

    Den første av slekten vi kjenner med sikkerhet, er Søfren Hansen Borse, som kom herop fra Sjælland, hvor han var født i Borse sogn. Han blev prest i Hjartdal og levde der fra omkring 1630 til sin død i 1675. Hans gravplate finnespå Brekke museum. En sønn av ham var den bekjente assessor og commerceråd Halvor Borse, som i sin tid var en av de største godsbesiddere på denne kant av landet, og stod som eier av 17 gårder. Han var to ganger gift; første gang med Inger Gjertsdatter, hvis foreldre Gjert Klausen og hustru Anne eide Borgestad. En datter av Halvor var opkalt efter sin mor og hette Inger. Hun blev gift med konferanceråd Herman LeopoIdus, som den 6/11 1739 blev adlet under navnet Løvenskjold. Han blev født 1677 og var sønn av Herman Leopoldus i Kristiania, som skal være kommet herop til Norge fra Bremen. Tradisjonen om at Halvor Borse eller noen annen av navnet Borse også blev adlet er derimot neppe riktig, efter hvad jeg har fått vite i statsarkivet.

    Annen gang blev Halvor Borse gift med en datter av Joachim Lobes, Margrethe Joachimsdatter. Commerceråden fikk en voldelig død, idet han på veien hjem til sin gård Fjære i Solum blev drept på Gjeteryggen i 1702 av en som hadde fridd til hans datter, men som han ikke vilde vite noe av. Halvor Borse hadde en sønn i 2det ekteskap, som blev kalt Joachim (f. 1681 d. 1739 på Fjære). Han var mindreårig da faren døde, og det var nok dem som benyttet sig av dette til å skaffe sig fordeler. Det gikk dog så tilslutt at Joachim fikk Ulefos jernverk og gården Fjære.

    Kilde: http://www.porsgrunn.folkebibl.no/bok/bh/BB-3.html

    ----------

    Bolvig jernverk hadde sin beliggenhet ved Vold innerst i Voldsfjorden. Det var Halvor Søfrensen Borse, sønn av sognepresten i Hjartdal, som bodde på Fjære gård, som etter at han hadde overtatt Holden Jernverk i 1670 - årene, i1687 fikk skjøte på Bolvik og i 1692 fikk privilegium for å opprette jernverk. Etter å ha kommet av dage under mystiske omstendigheter på Geiteryggen i 1701, overtok hans svigersønn, Herman Leopoldus, Bolvik Jernverk i 1701.

    [...]

    Bolvik Jernverk ble grunnlagt i 1692 av Halvor S. Borse, og det var også i hans tid at den eldste delen av hovedbygningen (vestre fløy) ble oppført. I 1840-årene ble hovedbygningen påbygd mot øst, og en ny fløy ble oppført mot nord. Arkitekt var forvalteren Paul Linaae, og byggherren var konsul Flood. Bygningen ble fredet i 1923.

    Kilde: http://www.kommunemiljo.no/skien/tema/kulturminner/industrikultur.htm

    ----------

    l 1684 kjøpte Christen Klyve ved auksjon av Iver Hansens arvinger Bolvik for 531 rd., men det ble prosess om salget, som endte med at Halvor Borse ble eier av gården, hvor han i 1692 anla sitt jernverk.

    [...]

    Eieren av disse herligheter [Fjere, Ulefoss og Bolvik], Halvor Søfrensen Borse, var sønn av sogneprest til Hjartdal, Søfren Hansen Borse.

    [...]

    Etter det store salg av krongods i 1660-årene skiftet gården flere ganger eier. Da Niels døde barnløs, kjøpte hans brorsønn, Christen Haraldsen Klyve, Bolvik, som han mente seg å være rette odelsmann til, på auksjon i 1684, og fikk skjøte på gården. Men det ble tvist om salget og eiendomsretten til gården, og det endte med at Halvor Borse i 1687 ble erkjent som rette eier. Da denne 19. juli 1692 fikk privilegium på og anla sitt jernverk der, begynte en nytid og et nytt lite samfunn å vokse frem ved bunnen av Voldsfjorden, i nær tilknytning til Porsgrunn, hvor de senere eiere bodde.

    Kilde: http://www.porsgrunn.folkebibl.no/bok/porsgrunn-1957/b1/ph-04.html

    Han var 'Bergamtassessor' og eier av Holdens og Bolvigs Jer nverker. han
    ble funnet myrdet. Halvor Søfrensen Borse. d. 1701, var Bergassessor, g.
    I. m. Inger Gjertsdatter, f. 1645 d. 1673, datter af Gje rt Clausen og
    Anne Gundersdatter paa Borgestad. g. II. m. Margrethe Jochumsdatter
    Lobes. Han boede paa gaarden Fjære i Solum og eiede Bolvig Jernver k og
    Borgestad gaard. I 1696 byggede han paa Bolvig skibe t , 143€
    c.l. Han blev dræbt paa Gjeteryggen - ef ter sagnet af en forsmaaet
    beiler til en af hans døtre.

    Halvor giftet seg med Magrethe Lobes 28 Jan 1675. Magrethe (datter av Jochum Lobes og Sidsel Rasmusdatter) ble født cirka 1641; døde cirka 1714. [Gruppeskjema] [Familiediagram]


  2. 5.  Magrethe Lobes ble født cirka 1641 (datter av Jochum Lobes og Sidsel Rasmusdatter); døde cirka 1714.

    Notater:

    {geni:about_me} Kilde: Sør-Østerdal Slektshistorielag. Tjukke Slekta. Nr.1 Årgang 11..2001.

    Barn:
    1. Inger Halvorsdatter Borse ble født cirka 1677 , Ulefoss, Telemark, Norway; døde 5 Sep 1714, Bjørntvedt ved Porsgrund, Norway.
    2. Margrethe Kirsten Halvorsdtr. Borse ble født cirka 1678; døde cirka 1726.
    3. 2. Joachim Halvorsen Borse ble født cirka 1680; døde cirka 1739, Fjære, Solum.


Generasjon: 4

  1. 8.  Søfren Hanssøn Borse ble født cirka 1610 , , Borse, Præstø, Sjelland, Danmark (sønn av Hans Borse); døde cirka 1675, Hjartdal, Telemark; ble begravet 2 Aug 1675, Hjartdal, Telemark.

    Notater:

    {geni:occupation} Sogneprest

    {geni:about_me} Den første av slekten vi kjenner med sikkerhet, er Søfren Hansen Borse, som kom herop fra Sjælland, hvor han var født i Borse sogn. Han blev prest i Hjartdal og levde der fra omkring 1630 til sin død i 1675. Hans gravplate finnes på Brekke museum. En sønn av ham var den bekjente assessor og commerceråd Halvor Borse, som i sin tid var en av de største godsbesiddere på denne kant av landet, og stod som eier av 17 gårder.

    Kilde: http://www.porsgrunn.folkebibl.no/bok/bh/BB-3.html
    --------------------
    538. Søfren Hansen Borse, Sokneprest i Hjartdal 1630.

    Children of Søfren Hansen Borse are:
    269 i. Anne Sørensdatter Borse, born ca 1630 in Hjartdal; married Berthel Jansen Bomhoff ca 1656.
    ii. Halvor Sørensen Borse305, raadmand 1677,jernverkseier; died 1701 in myrdet på Geiteryggen på vei hjem fra Gråten,begr.14-4-1701306; married (1) Inger Giertsdatter Niemann 31 January, 1664; married (2) Margrethe Jochumsdatter Lobes 28 January, 1675 in Christiania307.
    Notes for Halvor Sørensen Borse:
    "han ble skutt bakfra og drept men ikke ranet. På det stedet der H.B. ble myrdet, gjorde de veifarende det til vane å kaste en stein i veikanten, i et "varp" når de dro forbi. Det dannet seg der etter som årene gikk en diger steinrøys. Dette vartet skal være bakgrunn for dagens gatenavn i dette området; Varpeledet, Varpesvingen, Varpevegen og Varpelia"....


    iii. Henrik Sørensen Borse, born ca 1637; died 1675 in "begr. 2-8-1675 38 Aar"308; married Anne Lucasdatter Tidemand 13 July, 1662309.
    iv. Jacob Sørensen Borse.

    http://familytreemaker.genealogy.com/users/s/o/u/Jeanpierre-A-Soulre/BOOK-0001/0002-0018.html
    --------------------
    538. Søfren Hansen Borse, Sokneprest i Hjartdal 1630.

    Children of Søfren Hansen Borse are:
    269 i. Anne Sørensdatter Borse, born ca 1630 in Hjartdal; married Berthel Jansen Bomhoff ca 1656.
    ii. Halvor Sørensen Borse305, raadmand 1677,jernverkseier; died 1701 in myrdet på Geiteryggen på vei hjem fra Gråten,begr.14-4-1701306; married (1) Inger Giertsdatter Niemann 31 January, 1664; married (2) Margrethe Jochumsdatter Lobes 28 January, 1675 in Christiania307.
    Notes for Halvor Sørensen Borse:
    "han ble skutt bakfra og drept men ikke ranet. På det stedet der H.B. ble myrdet, gjorde de veifarende det til vane å kaste en stein i veikanten, i et "varp" når de dro forbi. Det dannet seg der etter som årene gikk en diger steinrøys. Dette vartet skal være bakgrunn for dagens gatenavn i dette området; Varpeledet, Varpesvingen, Varpevegen og Varpelia"....


    iii. Henrik Sørensen Borse, born ca 1637; died 1675 in "begr. 2-8-1675 38 Aar"308; married Anne Lucasdatter Tidemand 13 July, 1662309.
    iv. Jacob Sørensen Borse.

    http://familytreemaker.genealogy.com/users/s/o/u/Jeanpierre-A-Soulre/BOOK-0001/0002-0018.html

    Norske Slægter 1915, Haagen Krog Steffens, Gyldendalske Bog handel,
    Nordisk Søfren var sogneprest i Hjartdal (Telemark). Fra Slektbok for
    ætlinger av Gunnar og Marie Sem, Oslo 1957: 'Søfren Hansen Borse
    f.1610,var bare 2 aXr gammel da faren d øde. Om han vokste opp i Baarse
    eller om familien flyttet t il Slagelse, hvor han som 14 aXring tok
    eksamen vites ikke . Han tok eksamen i Slagelse i 1624, var født i Baarse
    i 16 10 og han tok eksamen under navnet. Severinus Johannides Bo rsius.
    Han ble immatrikulert ved universitetet i Københav n straks etter. Søfren
    Hansen Borse var etter endt studietid saXkalt 'hører ' ved en skole i
    Næstved, men i 1629 reiste han til Skien , hvor han virket som rektor til
    han 28.2.1630 ble ansatt s om prest i Hjartdal i Øvre Telemark. Han døde
    i 1675'

    Søfren giftet seg med NN Baad. [Gruppeskjema] [Familiediagram]


  2. 9.  NN Baad (datter av Henrik Baad).
    Barn:
    1. Anne Sørensdatter Borse ble født cirka 1630 , Skien, Telemark, Norway; døde cirka 1656, Skien, Telemark, Norway.
    2. Anders Søfrensen ble født cirka 1634; døde cirka 1667.
    3. Jacob Søfrensøn Borse ble født cirka 1637.
    4. Henrik Søfrensen Borse ble født cirka 1637; døde cirka 1675.
    5. 4. Halvor Søfrensen Borse ble født cirka 1640 , Hjartdal, Telemark, Norway; døde 10 Apr 1701, Geiteryggen.

  3. 10.  Jochum Lobes ble født cirka 1627 , Mecklenburg, Germany; døde 18 Nov 1672.

    Notater:

    {geni:occupation} Slottsprest på Akershus, Tysk prest på Akershus

    {geni:about_me} ? fra Mecklenburg Tyskland

    Jochum giftet seg med Sidsel Rasmusdatter. Sidsel ble født cirka 1635; døde cirka 1703, Christiania; ble begravet 2 Jan 1703. [Gruppeskjema] [Familiediagram]


  4. 11.  Sidsel Rasmusdatter ble født cirka 1635; døde cirka 1703, Christiania; ble begravet 2 Jan 1703.

    Notater:

    {geni:about_me} I begynnelsen av 1600-tallet var Oslo-borgeren Christopher Nilssøn Stub - gårdens eponym - eier, fra 1647 Rasmus Søfrenssøn, skylden var ½ skpd. tunge. Efter sistnevntes død tilfalt den datteren Sidsel (Sille) Rasmusdatter som var gift 1. gang med slottsprest på Akershus hr. Jochum Lobes og 2. gang med rådmann i Christiania Peder Pederssøn Müller. Ved sistnevnte ekteskap kom Stubljan og Hvitebjørngodset på samme hånd, og har siden hørt sammen til våre dager

    Kilde: http://www.ager.no/steder/stubljan.htm

    Barn:
    1. 5. Magrethe Lobes ble født cirka 1641; døde cirka 1714.
    2. Helle Lobes ble født cirka 1652 , Christiania.
    3. Elisabeth Lobes døde cirka 1683.
    4. Jochum Nicolas Lobes døde cirka 1706.
    5. Johan Jochumsøn Lobes ble født cirka 1655; døde cirka 1719.