Emilie Elisabeth Falch

Emilie Elisabeth Falch

Kvinne 1833 - 1904  (70 år)

Generasjoner:      Standard    |    Vertikalt    |    Kompakt    |    Boks    |    Bare Tekst    |    Generasjonsliste    |    Anevifte    |    Media    |    PDF

Generasjon: 1

  1. 1.  Emilie Elisabeth Falch ble født 28 Sep 1833 (datter av Jacob Andreas Falch og Christine Bøckman); døde 16 Mai 1904.

Generasjon: 2

  1. 2.  Jacob Andreas Falch ble født 28 Nov 1804 , Larvik, Vestfold; ble døpt 22 Jan 1805 , Langestrand, Larvik, Vestfold (sønn av Michael Falch og Johanne Nicoline Voigt); døde 27 Feb 1877, Bergen, Hordaland.

    Notater:

    {geni:occupation} Justitiarius i Bergen Stiftsoverrett

    Universitetet i Oslo har en Jacob Andreas Falch som sekretær 1836-38 (konstituert) og 1838-1840.

    I boka "Niels Henrik Abel and his Times, called too soon by flames afar" av Arild Stubhaug, oversatt av Richard H. Daly, listes en Jacob Andreas Falch som en av klassekameratene til Niels Henrik Abel. Yrkestittel nevnt her er: Chief of the Supreme Court, Bergen. Avgangsselev Oslo Katedralskole 1821.

    Tellingsår: 1865
    Kommune: Bergen
    Kommunenummer: 1301
    Gatenavn: 16-1-4&6
    Gatenr:
    Bydel:
    Gårdeier: Severin A Berg
    Antall leiligheter: 3
    Antall personer registrert på bostedet: 11

    --------------------------------------------------------------------------------

    Navn Familie-stilling Sivil-stand Yrke Fødselsår Fødested Etnisitet
    Jacob Andreas Falch f Justitiarius i Overretten 1804 Laurvig
    Anne Dorothea Larsen e huusholderske 1818 Christiania
    Lauritz Georg Baarsen g Hanselsreisende 1840 Drammen
    Anna Elisabeth Baarsen* født Iversen kone g 1841 Christiania
    Johanne Samuelsdatter u tjenestepige 1833 Norfjord i Breums Prstfld
    Severin Andreas Berg u skomagermester 1822 Bergen
    Ole Andersen Fjelde u skomagersvend 1844 ..dals Prestegjeld
    Thor Clausen Mellingen u skomagerdreng 1851 Lindaas Prestegjeld
    Jacobine Andrine Rasmusen fød Jenssen e handlende 1831 Bergen
    Karen Lauretze Rasmusen datter u 1856 Bergen
    Inger Andrea Rasmusen datter u 1858 Bergen

    Jacob giftet seg med Christine Bøckman. Christine ble født cirka 1802. [Gruppeskjema] [Familiediagram]


  2. 3.  Christine Bøckman ble født cirka 1802.
    Barn:
    1. 1. Emilie Elisabeth Falch ble født 28 Sep 1833; døde 16 Mai 1904.
    2. Gyda Falch ble født cirka 1840; døde cirka 1890.


Generasjon: 3

  1. 4.  Michael Falch ble født cirka 1777 , Laugerud; ble døpt 10 Apr 1777 , Sandsvær Kirke, Sandsvær, Buskerud (sønn av Christen Andreas Michaelsøn Falch og Charlotta Jacobina Lindberg); døde 1 Apr 1838, Hedrum, Vestfold.

    Notater:

    {geni:occupation} Kammerråd

    Oppslag i
    Biografiske oplysninger ved S.H.Finne-Grønn. Utgitt 1932.
    Bind I: De embedsmæssig utnævnte prokuratorer 1660-1814.
    Bind II: De embedsmæssig utnævnte advokater 1814-1860 og prokuratorer 1814-1848.
    Bind III: Advokaterne og sakførerne 1860 (1848)-1905.
    I tillegg: Norges advokater og sakførere 1932 av Sverre M.Halbo.

    Gjort av Carsten Schanche, Jessheim etter henvendelse på Digitalarkivets Brukerforum - med takk!

    Michael Falch. Overretsprokurator. Amtsforvalter. Født 1777, døpt 10.april i Sandsvær, søn av teglverkseier paa Østre Laugerud Christen Andreas Falch og Charlotte Jacobine Lindberg, fik allerede i 1798 konstitution i Buskerud fogedembede, blev examinatus juris med bekvem 29-1-1800 og tok den praktiske prøve med vel 6.febr. næstefter. Han hadde ved denne examen besvaret de forelagte opgaver med den største bestemthet og nøiagtighet, og vist saa sjelden dømmekraft og grundige kundskaper, at Fakultetet enstemmig vilde anbefale ham som et særdeles duelig subjekt og indberette denne utmerkelse til Universitetets kongelige protektor.

    Under 19.juni 1801 fik Falch kgl. bevilling som prokurator ved alle Over- og Underretter i Norge og Danmark. Høiesteret undtat, og slog sig ned paa Langestrand ved Larvik. I 1805 blev han sekretær i kommissionen om Kongsbergs sølvverks nedlæggelse og praktiserte for et stort klientel og med megen anseelse, til han 18.decbr. 1807 blev utnævnt til amtsforvalter i Larvik grevskap, som grev Frederik Ahlefeldt-Laurvig i 1805 hadde solgt til Kongen.

    Ved en hemmelig artikkel i traktaten til Kiel 14.ja.1814 forbeholdt Frederik IV sig, da han gav avkald paa regjeringen over Norge, at Larvik grevskap skulde være hans private eiendom, og henved 4 aar senere, 2.septbr. 1817, solgte han hele denne herligheten til 'grevlingerne', et interessentskap, bestaaende av amtsforvalter Falch, kjøbmand i Larvik Michael Sartz, provst Johan Frederik Sartz og kasserer Børre Gether, for en sum av 155 000 sølvspecies, hvorhos selskapet overtok den i grevskapet prioriterte kapitalgjeld paa 343 012 norske specidaler.

    Ved denne handel gik over halvparten av Larvik fogderis samlede matrikelskyld med mere end halvparten av fogderiets gaardbrukere, foruten hvad gravskapet hadde besiddet i Jarlsberg, Sandsvær, Bamle og Nedenes, over til 'grevlingerne' som i de følgende aar fik anledning til at godtgjøre sin komplette uformuenhet til at forvalte dette godskomplex.

    Endelig kom det i nye hender da den av seskapet under 23.novbr. 1827 utstedte panteforskrivelse paa 367 000 spd. blev av Kongen av Danmark transportert 11.septbr. 1835 til den danske generalfiskal etatsraad Frederik Wilhelm Treschow, som tiltraadte pantet og derved saavel som ves skjøte fra selskapet av 18.novbr. næstefter, lydede paa 410 000 spd., blev eier av det gamle grevskapsgods. Falch som imidlertid hadde faat titel av kammerraad, levet kun faa aarefter, idet han avgik ved døden 1.april 1838 paa Nanset i Hedrum.

    Gift med Johanne Nicoline Voigt, døpt 5.mars 1777 i Fredrikstad og død 17.mars 1846 i Hedrum, datter av regimentfeltskjær og stadskirurg Johan Nicolai Voigt og Anne Dorothea Kobick. Av barnene blev Jacob Andreas Falch justitiarius i Bergens stiftsoverret, Hagbart Falch verftsskriver paa Horten og Emilie Michaeline Falch gift med sorenskriver Christian Hansson.


    En Christopher Falch er fadder i en dåp i Larvik i 1816, bror?

    Fritzøe og Larviks redningsmann
    Det ble skapt en industriell enhet som sammen med jordbruk, skoger og andre inntektsmuligheter ble til gagn ikke bare for hans familie, men for hele Larvik og Sandefjord-distriktet, skriver Odvar Schrøder Jensen i denne kommentaren.
    Av Odvar Schrøder Jensen
    Publisert 21.02.2007 - 16:48 Oppdatert 22.02.2007 - 07:57
    Tips en venn om denne saken
    Skriv ut denne siden
    Det kan virke som om mange i Larvik ikke er klar over Treschow familiens positive betydning for Larvik og byens befolkning, og at etatsråd Treschow var «en reddende engel,» da han » i 1835 overtok «Grevskapet Laurvig» med en bedrift som var på konkursens rand, og en arbeider og bondebefolkning som gikk en høyst usikker fremtid i møte.
    Helt fra at kongen av Danmark overtok grevskapet etter at den siste greven var gått konkurs i 1805, ble Fritzøegodset et eksempel på statsdrift med dårlig lønnsomhet. Kongen fikk i 1814 beholde eiendomsretten til grevskapet, men var tvunget til å selge det innen seks år. Problemet var å finne kjøpere! Den danske stat var bankerott etter Napolionskrigene, og befolkningen hadde nok med å berge stumpene.
    Den tidligere amtsforvalter Michael Falck, prost Johan Fredrik Sartz,kasserer Børre Gether og Sartz` bror, kjøpmann Mathias Sartz,fikk en avtale med Fredrik den 6. om overtakelse til en gunstig pris i 1817, mens kongen fikk pant i eiendommene.
    Innbyggene i Larvik og bygdene rundt var ikke begeistret for de nye eiere fra Larvik og kalte dem grevlinger. De ville heller ha en eier i København for lettere å kunne ta seg til rette i godsets verdier. Kjøpmann Mathias Sartz som i egenskap av sin geskjeft hadde teft for forretninger trakk seg ut av konsortiet i 1820. Kongen mente at han hadde reddet det som reddes kunne etter sin ulykkelige overtakelse i 1805, men dette var bare begynnelsen på nye problemer.
    De nye eiere kom etter hvert på etterskudd med betalingene. De drev godset dårlig og fikk vær og konjunkturer mot seg, mens samarbeidet mellom dem var fraværende. Alle var hver for seg mest interessert i å karre til seg mest mulig uten å ta hensyn til bedriftenes behov.
    Den Danske Statsgjeldkommisjonen henvendte seg i 1827 til etatsråd Willum Fredrik Treschow for å ordne opp.
    Treschow skremte grevlingene og de undertegnet en ny og bedre avtale for den danske stat. Treschow skulle nå være mellommann for de to parter, men da han vanligvis oppholdt seg i København fikk han medhold i at JacobSverdrup (fartil Johan) skulle være hans tillitsmann i Norge.
    Jacob Sverdrup besiktiget eiendommene og ble opprørt over det han så. Hans beskrivelse av driften og godsets stilling var den skarpeste kritikk grevlingene noen gang hadde fått. Skogen var uthogd til kull, bedriften var dårlig vedlikeholdt og ledelsen elendig. Men han fra rådet å drive dem bort, da det ville bli umulig å få noen solide kjøpere til å overta. Mens tiden gikk fikk imidlertid Sverdrup det mer og mer klart for seg at dette ikke kunne fortsette. Det var til skade for godset, for den danske stat, og ikke minst for grevlingene, som stadig sank dypere ned i en økonomisk hengemyr. Grevlingene var nærmest konkurs og Larviks befolkning, ca 3000 sjeler, gikk en utrygg fremtid i møte. Samarbeidet mellom grevlingene som før hadde vært dårlig ble etter hvert enda verre! Da Børre Gether ble avkrevd regnskap viste det en kassamanko på mellom 6-7000 norske spesidaler. I 1834 forsøkte grevlingene å selge Laurvig Grevskap på auksjon, men ingen kjøper meldte seg.
    I juli 1835 reiste så Michael Falcks sønn Fredrik som grevlingenes fullmektig til København. Han regnet med å kjøpe grevskapet til en billig penge nå som ingen andre var interessert. Men etatsråd Willum Fredrik Treschow som var kommet hjem etter et kort besøk i Norge var nå interessert i å satse noe av sin kapital i «Grevskapet Laurvig». Han godtok et tilbud som Falck hadde forkastet, og tre timer senere stevnet han mot Norge med dampskipet «Prins Christian.»
    For å kunne hindre at grevlingene forpurret og forsinket overtakelsen måtte han komme til Larvik før Fredrik Falck, ellers kunne grevlingene strippe eiendommene for verdier, da ville spillet tapt være tapt. Grevlingene ga ganske fort etter for hans krav, men ville ha garanti for at Treschow ikke ville inndrive ytterligere gjeld, og at de kunne beholde sine gårder som var tatt ulovlig ut av grevskapet som deres personlige eiendom nemlig, Nedre Dreng i Tjølling, Yttersø i Hedrum, Ulleberg i Brunlanes. Hovland i Hedrum og et par mindre gårder. Forretningen var over den 19. september 1835 og Treschow satt som eier, da først godtok han grevlingenes krav på gårdene og slettet eventuell gjeld. Etatsråd Treschow var storsinnet overfor taperne, men han sto nå foran en formidabel oppgave med å gjenreise jernverk, sager, møller og få orden på de enorme eiendommene han hadde fått hånd om. Kjøpet var et meget risikofylt foretakende.
    Jacob Sverdrup tok fatt på oppgaven med Etatsrådens støtte. Siden kom Treschows sønn, Michael (Jernverkseieren,) til å overta ansvaret og driften av godset. Disse tre klarte å skape en industriell enhet som sammen med jordbruk, skoger og andre inntektsmuligheter ble til gagn ikke bare for hans familie, men for hele Larvik og Sandefjord-distriktet.

    Michael giftet seg med Johanne Nicoline Voigt 29 Jan 1803, Lier, Buskerud. Johanne ble født cirka 1777; ble døpt 5 Mar 1777 , Fredrikstad, Østfold; døde 17 Mar 1846, Hedrum, Nanset; ble begravet , Gilhuus Hovedgård, Lier, Buskerud. [Gruppeskjema] [Familiediagram]


  2. 5.  Johanne Nicoline Voigt ble født cirka 1777; ble døpt 5 Mar 1777 , Fredrikstad, Østfold; døde 17 Mar 1846, Hedrum, Nanset; ble begravet , Gilhuus Hovedgård, Lier, Buskerud.

    Notater:

    {geni:occupation} Huus-Jomfrue

    Barn:
    1. Johan Christian Falch ble født 7 Nov 1803 , Larvik, Vestfold; ble døpt 28 Nov 1803 , Langestrand, Larvik, Vestfold; døde 23 Apr 1874, Glemmen, Østfold; ble begravet , Larvik, Vestfold.
    2. 2. Jacob Andreas Falch ble født 28 Nov 1804 , Larvik, Vestfold; ble døpt 22 Jan 1805 , Langestrand, Larvik, Vestfold; døde 27 Feb 1877, Bergen, Hordaland.
    3. Friderich Wilhelm Stabel Falch ble født 25 Apr 1807 , Larvik, Larvik, Vestfold, Norway; ble døpt 21 Jun 1807 , Larvik, Vestfold; døde 30 Jan 1859, Hedrum, Vestfold; ble begravet 4 Aug 1859, Hedrum, Hovland.
    4. Michaeline Emilie Falch ble født 7 Mar 1811 , Larvik, Vestfold; ble døpt 7 Mai 1811 , Larvik, Vestfold; ble begravet , Larvik, Vestfold.
    5. Hagbart Falch ble født 1 Jan 1814 , Larvik, Vestfold; ble døpt 23 Mar 1814 , Larvik, Vestfold; ble begravet , Larvik, Vestfold.


Generasjon: 4

  1. 8.  Christen Andreas Michaelsøn Falch ble født 7 Okt 1737 , Amble, Sogndal, Sogn og Fjordane (sønn av Michael Melchiorsøn Falch og Mette Marie Giertsdatter Heiberg); døde 6 Des 1818, Sandsvær, Buskerud; ble begravet , Østre Laugerud, Sandsvær, Buskerud.

    Notater:

    {geni:occupation} Jordbruker m. teglverksdrift

    Christen giftet seg med Charlotta Jacobina Lindberg 6 Sep 1774, Kongsberg, Buskerud. Charlotta ble født cirka 1746 , Holberg, Danmark; ble døpt 2 Mar 1746 , Udby, Holbæk, Danmark; døde 1 Jan 1834, Vestre Laugerud, Sandsvær, Buskerud; ble begravet 10 Jan 1834. [Gruppeskjema] [Familiediagram]


  2. 9.  Charlotta Jacobina Lindberg ble født cirka 1746 , Holberg, Danmark; ble døpt 2 Mar 1746 , Udby, Holbæk, Danmark; døde 1 Jan 1834, Vestre Laugerud, Sandsvær, Buskerud; ble begravet 10 Jan 1834.
    Barn:
    1. Christian Wilhelm Falch ble født cirka 1775; ble døpt 24 Jan 1775 , Sandsvær, Buskerud; ble begravet , Gården Wegsteen, Norderhov, Buskerud.
    2. Mette Marie Falch ble født cirka 1776; ble døpt 7 Jun 1776 , Sandsvær, Buskerud.
    3. 4. Michael Falch ble født cirka 1777 , Laugerud; ble døpt 10 Apr 1777 , Sandsvær Kirke, Sandsvær, Buskerud; døde 1 Apr 1838, Hedrum, Vestfold.
    4. Jørgen Hjorth Christensen Falch ble født cirka 1778; ble døpt 13 Okt 1778 , Sandsvær, Buskerud.
    5. Hans Zacharias Flor Christensen Falch ble født cirka 1780; ble døpt 29 Des 1780 , Sandsvær, Buskerud.