Notater |
- {geni:occupation} Sogneprest til Statsbygden, Kappelan i 1650, Sogneprest i 1965, Kapellan paX Ørlandet 1650, Sokneprest, Sokneprest i Stadsbygden, overtok etter sin far, Sokneprest i Statsbygd, Sogneprest
{geni:about_me} '''Heinrich Jørgensøn Bull''' (1624-1688) sogneprest i Stadsbygd.
I 1650 var han kapellan på Ørlandet og senere hos sin far i Stadsbygd. Han etterfulgte sin far i sognekallet i 1665 og fikk den 14. oktober i 1670 kgl. konfirmasjon på sin bestalling. Hans portrett hang i hovedkirken, men ble liksom farens portrett ødelagt da kirken brant ned. Maleriet hadde følgende påskrift: "Tibi vivo moriar tibi Christe redemptor. Ætatis LIX. Anno Christi 1683". (Jeg lever for deg og skal dø for deg, Kristus min frelser. 59 år gl. 1683.) Den berømte Melchior Augustinussen, sogneprest i Meldal, sier om ham: "den eldste i embede av prestene, from, rettskaffen og ærlig, av den gamle skole."
Heinrich Jørgensøn Bull må ha vært en lærd mann, etter den boksamling å dømme som han etterlot seg. Ved skiftet etter hans enke var i behold 126 bøker som var omhyggelig katalogisert, med fulle titler, format og verdi for hver bok. Bortsett fra Jydske Lov og et par andre danske bøker er det bare latinske bøker, deriblandt Ovids Ars Amatoria, en latinsk oversettelse av Iliaden, ordbøker, en gresk og to hebraiske grammatikker, noen medisinske bøker osv. Resten er teologisk litteratur. Det må ha vært en ganske pen boksamling for en landsens prest i de dager.
I 1665 klager han over at prestegården er "gandske ringe med Bygning och nogle Huse brøstfeldige och paa fald". bHan har åpenbart hatt vanskelig for å skaffe kontanter de siste årene han levde. På skiftet etter hans enke er nemlig anmeldt og betalt en obligasjon på 85 riksdaler til madame Bircherod i København og en til Peder Otlovsen, hvorpå stod til rest 45 riksdaler. Dessuten hadde han den 12. mai i 1668 fått sin bror Hans Guldsmed til å kausjonere på en obligasjon til Henrich Percy, på 153 riksdaler. Denne kausjonen ble effektiv, men obligasjonen ble ikke anmeldt i boet, den ble senere innfridd av gullsmedens enke.
På en rute i hovedkirken var hans navn innbrent med årstallet 1660 og derover hans våpenskjold, to korslagte trestammer med 3 avhugne grener i den øverste ende, med noen blader i et hvitt eller sølvbelagt felt. På hjelmen en gull-lilje. Våpenet var også malt under ovennevnte portrett. (jfr. Klüwer: Norske Mindesmærker s. 96, hvor navnet er feilaktig skrevet Jørgensen, istedet for Jørgensøn.)
I Stadsbygd eide han gården Rein (Lille-Rein, før kalt Stads-Rein), og der bodde han. Denne gården beholdt enken.
Heinrich Jørgensøn Bull døde på gården Rein i Stadsbygd den 24. november i 1688.
===Kilder===
* vestraat.net: [http://vestraat.net/TNG/getperson.php?personID=I14119&tree=IEA Henrik Jørgensen Bull]
* Boken XDen trønderske slekt BullX av Jens Bull (1938), på grunnlag av N. R. Bulls stamtavle av 1886.
* Klüwer: Norske Mindesmærker s. 96.
* Krafts beskr. V s. 711 og 790.
* Erlandsen s. 240; Trondhjems Adressecontors Efterretninger 1879 nr. 129.
- Hans portrett hang i Stadsbygdens kirke som brant. Forfatteren Melchior Augustinussøn omtaler han som en from, gudfryktig, ærlig og dyktig mann.
- Succed.faren som sogneprest tilStadsbygden 1666
|