Boye Fredriksen

Boye Fredriksen

Mann Ca 1595 - Ca 1640  (45 år)

Personlig informasjon    |    Notater    |    Alle    |    PDF

  • Navn Boye Fredriksen 
    Kallenavn Fredrickson 
    Fødsel Ca 1595  Holstein Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
    Kjønn Mann 
    Død Ca 1640  Christiania Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
    Person ID I50235  Boe
    Sist endret 16 Sep 2012 

    Familie Maren Lauritsdtr,   f. Ca 1599 
    Barn 
     1. Lauritz Boyesen Tessebøl,   f. Ca 1630   d. Ca Aug 1682, Riis, Vestre Aker, Akershus Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder 52 år)
    Famile ID F16062  Gruppeskjema  |  Familiediagram
    Sist endret 9 Jul 2024 

  • Notater 
    • {geni:about_me} "Boye Frederiksen fra Tetensbøll het en av de mange holstenere som kom op til det gamle Oslo sist på l500-tallet. Han førte i 1590-årene et fartøi på 15 lester i fart mellem Rostock og Oslo og tok i 1605 borgerskap som handelsmann i den lille norske hovudstad. Her hadde han sikkert på forhånd frender, som kunne bli ham nyttige, og nevnes temmeleg snart i forbindelse med kjøpmennene Diderik Wlsmar og Jon Busch, som begge var mecklenburgere og stod i livleg rapport med Haderslev og holstenske handelsmenn. I en prosess for Herredagen i 1613 opplyses at Boye hadde kjøpt arven etter Dideriks værfar Mads Jonsen i Stumpegården i Oslo, og meget tyder på at Boye hadde hentet sin hustru nettopp i denne krets. I det følgjene år, 1614, fikk Boye kgl. forleningsbrev på Kronens sagbruk på Foss ved Akerselven, men i 1615 blev dette igjen fratatt ham og gitt til borgermester Antonius Knutsen (Winckes) enke, Inger Mogensdatter (Gyldenaar), mot 100 rdr. i årleg avgift. Imidlertid var bruket blitt så forfallent at Inger ikke kunde klare konkurransen «med de smaa skvættemøller rundt omkring» i vassdraget, hvorfor Foss sag i 1617 gikk tilbake til Boye. Og nu varte det ikke lenge før det blev orden i affærene. I 1620 fikk Boye kongebrev på hele gården Foss med tilhørende kvernmøller og sagmølle for sig, hustru og sønns levetid, og for alt dette skulde han betale 100 rdl. (omkr. 7000 kr. nuv. pengeverdi) i årleg avgift, men fikk samtidig foreløbig skattefrihet. I full forståelse av at han var kommet til overordentlig verdifullt bruk med glimrende muligheter gikk Boye til store omkostningerfor å få kverner og sag i full stand og grunnla dermed et av de betydeligste handelshus, som har hatt sete i Christiania og som helt til nutiden har vært knyttet til hans etterslekt (Grüner).

      "I 1621 fikk Boye sammen med holstenere Niels Toller og Marcus Schlingwater privilegium på å halde vinkjeller i Oslo, og i 1640 døde han i Christiania som en visstnok meget velstående mann.

      "I Tetensbøll ved Garding og i Vilstrup ved Haderslev i Holsten var der på Boye Frederiksens tid og tidlegare på l500-tallet neppe noget almindeligere navn enn Boye. Det forekom i alle laug og stender. I Tetensbøll levde således en diakon ved sognekirken ved namn Frederik Boyesen i l530-40-årene, og i Vllstrup het alle sokneprestane i hele dette århundre og inn i 1600-tallet Boye eller Boyesen. Hvorvidt Boye Frederiksens har hatt sine forfedre innen geistligheten vil imidlertid neppe kunne bringes på det rene, da arkivene frå en så vidt tidlig tid ikke er rikholdige, og navnets store og for Holsten typiske almindelighet ytterleg vil gjøre dette vanskelig.

      "Boye Frederiksens hustru het Maren, og hun anføres med farsnavnet Lauritzdatter i N. Biogr. Leksikon. Hertil er dog å si at dette farsnavn ikkje er kildemessig bevist og forsåvidt ikke kan betraktes som sikkert. Men frasett dette forbehold og måskje også under forutsetning av at Boye har vært to ganger gift, ligger det nær å anta at deres sønn var den...."

      S. H. Finne-Grønn, En Østlandsk Slekt: Riis:Sorenskriver I Aker Lauritz Boyesens Efterslekt (Emil Moestue A/S Boktrykkeri, 1935), 5-6. http://wangensteen.net/Finne-Groenn/riis/
    • Fra Teteusball v/Garding i Holsen Holsteiner. Førte fartøy, drev handel Var g.m. Maren Lauritzdtr