{geni:about_me} Jakob skal være født i slutten av 1670-årene og kom til Helgeland en gang mellom 1701 og 1703. Han var eldste sønn av Bergens-borgeren Benjamin Pettersen Dass (1654?-1703), som igjen var yngste bror av dikterpresten Petter Dass. Moren er flere steder oppgitt å være Maren Jensdtr (Falch), en datter av godsforvalter Jens Albrigtsen o.h. Kirsten Pettersdtr (Falch). Maren og Benjamin var søskenbarn. Benjamin Dass ble i 1690-årene gift med Judithe Carstensdtr Volqvartz (1676-1745), som han hadde flere barn med.
Men påstanden om at Jakob var født i ekteskap og at hans mor var Maren Jensdtr (Falch) er problematisk. Problemet er at Jakob ikke er nevnt i skiftet etter sin far, holdt 14.5.1703 på Åkvik i Herøy. Heller ikke er han arving etter sin halvbror Petter Benjaminsen Dass (holdt på Åkvik 20.12.1715). Dette viser at Jakob i virkeligheten må være født utenfor ekteskap. Så er det spørsmålet om hvem som var hans mor. Navnene på hans døtre kunne tyde på at han var sønn av en Maren, for hans eldste datter kalles Maren.
Jakobs mor kan faktisk påvises i en kilde. I et skifte i Bjugn, holdt 15.4.1712 etter Henrik Caspersen Glasin, nevnes blant arvingene avdøde Gjertrud von Krogh, som har etterlatt seg barna Jakob Benjaminsen Dass og Dorte Pedersdtr. Jakob innføres først som Benjamin Dass i innledningen, men kalles i utlodningen Jakob Benjaminsen Dass. I skiftedesignasjonene for Fosen 1711-14 (i Trondheims amts arkiv) oppgis arvingen Jacob Benjaminsen Dass å bo på Helgeland, og hans søster Dorte Pedersdtr i Trondheim. Og navnet Gjertrud forekommer ikke blant Jakobs barn. Han har altså ikke kalt opp sin mor, og har sikkert hatt sine grunner til det.
Gjertrud von Krogh var datter av Trondheims-borgeren Gert von Krogh (skifte i Trondheim 6/10-1653) o.h. Aleth Pedersdtr. I skiftet av 1653 nevnes bare at det var 6 umyndige barn. Det nevnte skiftet i 1712 viser alle barna deres med navn og tildels med ektefeller og arveberettiget etterslekt. Aleth Pedersdtr ser ut til å være datter av en Peder Christophersen. I 1637/38 bygsler Gierdt von Krøgr en part i Øyangen i Lensvik, som hans værfar hadde brukt. Øyangen ble tidligere i 1630-årene brukt av en viss Peder Christophersen, som jeg ikke har klart å identifisere.