Halvor Ellingsen Riddervold

Halvor Ellingsen Riddervold

Mann 1882 - Ca 1964  (81 år)

Personlig informasjon    |    Notater    |    Alle    |    PDF

  • Navn Halvor Ellingsen Riddervold 
    Fødsel 24 Feb 1882  Ullensvang, Hordaland, Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
    Kjønn Mann 
    Død Ca 1964 
    Person ID I73303  Boe
    Sist endret 16 Sep 2012 

    Far Julius Riddervold,   f. Ca 1842, Halden, Østfold, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. Ca 1921 (Alder 79 år) 
    Mor Caroline Johanne Ellingsen,   f. Ca 1855, Drammen, Buskerud, Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
    Famile ID F23470  Gruppeskjema  |  Familiediagram

    Famile ID F33371  Gruppeskjema  |  Familiediagram
    Sist endret 27 Des 2023 

  • Notater 
    • {geni:about_me} http://andebu.info/tema/bygdebok/prester_i_andebu.htm

      -----------

      Halvor Ellingsen Riddervold (1920X25) tilhørte, som flere av sine forgjengere i embetet, en gammel prestefamilie. Farfaren Hans Riddervold, som var født på gården Teien nær Åsgårdstrand i 1795, var først prest i forskjellige østlandsbygder, ble biskop 1843 i Trondhjems stift, satt tre perioder på Stortinget og var kirke- og undervisningsminister i 24 år (1848X72). Det var han som drev gjennom skoleloven av 1860, og på hans initiativ var det at stiftsprostP. A. Jensen skrev sin berømte lesebok for folkeskolen. Begge disse tiltakene møtte motstand i mere pietistisk pregede kretser, blant annet ga leseboken her i Vestfold støtet til at Den Jarlsbergske Frimenighet ble stiftet. Sønnen Julius Riddervold, H. E. Riddervolds far, var f. i Halden 1842, d. 1921. Han ble prest i Ullensvang i 1880, var hovedlærer ved Universitetets praktisk-teologiske seminar 1888X94 og deretter prest i Holla, til han av helsegrunnertok avskjed i 1900. Han utfoldet et stort forfatterskap i strengt ortodoks ånd. Julius Riddervold var g. m. Karoline Johanne Ellingsen.

      H. E. Riddervold var f. i Ullensvang i 1882 og ble cand. theol, i 1906. Året etter ble han personellkapellan i Fagerborg menighet i Kristiania, i 1908 sekretær i Norsk kristelig studenterbevegelse, og reisesekretær i Norsk Søndagsskoleforbund. I 1910 ble han kallskapellan i Kampen menighet i Kristiania og 1912 prest i Piperviken småkirke sammesteds. Det følgende år ble han utnevnt til residerende kapellan i Ramnes, med bopel på kapellangården Krakken i Fon. Han gjorde seg raskt kjent av omtale også i nabobygdene som en meget sympatisk personlighet og som en dyktig og fengslende predikant, særlig for ungdommen. Da sogneprest Frost tok avskjed i 1919, var det i mange kretser et ønske om at Andebu X for én gangs skyld X måtte få en ung sogneprest. Riddervold ble underhånden bedt om å søke. Han gjorde det, men regnet ikke å ha store sjanser, etter hva han selv senere fortalte. Bygdas ordfører, Anders Flaatten,reiste ens ærend inn til departementet og la bygdefolkets ønske fram for kirkeministeren, den kjente politiker Jørgen Løvland. Hvordan det nå var eller ikke var, resultatet ble at Riddervold ble utnevnt til embetet i mars 1920.

      Riddervold var g. m. Christiane (Kitty) Dessen Gjesdahl, f. 1881, d. 1963, datter av sogneprest Paul Vinsnes Gjesdahl og Sofie Dessen. Hun hadde alt tidligere hatt tilknytning til Andebu, idet hun i 1900, altså i sogneprest Thaulows tid, nevnes som huslærerinne på Andebu prestegård. En bror av Kitty Riddervold var den landskjente journalisten, kritikeren og forfatteren Paul Gjesdahl, som var knyttet først til Dagbladet, senere til Tidens Tegn og til slutti mange år til Arbeiderbladet; i sin Dagblad-tid var han både beundret og meget fryktet for sine petit-kåserier under merket «Pueblo».

      Presteparet Riddervold ble meget avholdt i Andebu, både på grunn av sine personlige egenskaper og for sine betydelige aktiviteter på flere felter av menighetslivet, blant annet mellom ungdom og barn. Som teolog må vel Riddervold mest korrekt karakteriseres som moderat konservativ. Andre vil kanskje feste seg like sterkt ved den høyt kultiverte formen hans forkynnelse hadde.

      Riddervolds virketid i Andebu skulle ikke bli av lang varighet. Høsten 1924 ble han tilbudt stillingen som forstander for og prest ved Diakonisseanstalten (Lovisenberg) i Oslo, og tiltrådte denne våren 1925. Her virket han til oppnådd aldersgrense i 1952. Ved flere bispenominasjoner hadde han stemmer, men ikke så mange at han ble utnevnt. Riddervold døde i 1964, 82 år gammel.