{geni:about_me} Even Pedersen Kraft kom til sin bror i Finnmark som ung mann. Hans bror var prest der. I Finnmark ble han venner med P.C. Buck, som senere giftet seg med Evens datter, Anna Marie.
Even deltok i kamp. m. Karl XII om Halden i 1716.
Oberst og kommandør ved Munkholmen i Trondheim.
11. november 1747: Kommandant på Munkholmen, Trondheim.
Sersjant i Vesterlenske Regiment 1702 og avanserte til kaptein i Nordre Telemarkske Compagnie i 1717. Under krigen 1716-1718 tjenestegjorde han ved Fredrikshalds garnison, og skrev i 1742 en artikkel der han gav seg selv en helterolle i Elleveårskrigen mot svenskene 1709-1720.
Han tenestegjorde også ei tid i admiral Tordenskiold sin flåte. Kom til Bergenhusiske Regiment i 1820, og fekk bustad i Brekke.
Han bodde på Lovisendal 1727-1745. I Brekke drev han aktiv verving av unge gutter til Hæren. En av disse var grandonkel til dikteren Henrik Wergeland, Nils Olsen Verkland, som ble den første i denne slekten som kalte seg Wergeland - se: Diktaren Henrik Wergeland frå Gulen-slekt.
Even Kraft var onkel til den kjente matematikeren Jens Kraft (1720-1791), som også ble justisråd i Danmark/Norge i 1761.
Even Pedersen Kraft deltok som ung offiser i mange av kampene som foregikk. på 1720-tallet skrev han ned en beretning om hva han hadde opplevd. Dette ble skrevet ned som en fortelling til sine barn, slik at de skulle forstå hva faren hadde opplevd. Denne fortellingen kom senere på trykk, i et tidskrift fra 1902, som Bjarne Logstein altså har funnet på Halden bibliotek. Soldatene måtte tåle tunge strabaser i form av slit, frost, lange marsjer og harde kamper med mange drepte og sårede. Drepte venner og fiender lå side om side.
Even Pedersen Kraft forteller flere enkelthistorier. Han forteller blant annet om nedkjempingen av en større svensk vaktavdeling ved Kirkebøen ved Enningdalen bru. Under denne kampen ble blant annet klokkeren i Enningdalen, Ole Svendsen Bakke, drept, fortelle Bjarne Logstein. Han forteller om flere hendelser som Even Pedersen Kraft var med på:
-Kamp ved Skodsberg fergested. En svensk rytteravdeling på vei fra Oslo til Sverige ville krysse Haldenvassdraget.
-Rekognosering mot Svinesund, hvor det var fryktet at store svenske styrker hadde krysset fjorden på en flytebro.
-Trefningene på Veden, da den norske hæren hindret den svenske, som stod ved Bjørnstad gård, å krysse elva.
-Et erobringstokt til Lommeland i Sverige. Her erobret nordmennene et stort antall fanger og over 100 hester.
-De harde kampene om byen og festningen lørdag 4. juli 1716. I morgentimene ble 51 svenske soldater, som forsøkte å liste seg inn i festningen ved et overrumplingsangrep, meid ned utenfor jernporten ved Borgerskansen. I byen var det dramatiske kamper, da innbyggerne satte fyr på byen sin. Om lag 1.500 svenske soldater ble drept.
-Even Pedersen Kraft var mannskap på flåten under Tordenskjolds mislykkede angrep på Strömstad og Göteborg.
-Forflytninger og kamper i Østerdalen.
-Boken "Even Pedersen Kraft: ...og nu gikk alle ting til fiendes forlisX", utgitt i 2009.
Kilder:
-Ole Nielsens slektsbok fra 1975.
-"Slekten Buck fra 1500-1927".
--------------------
Deltok som løytnant i kamp mot Karl XII om Halden. Senere oberst og kommandant over Munkholmen.
Kilde: nermo.org
--------------------
Deltok som løytnant i kamp mot Karl XII om Halden. Senere oberst og kommandant over Munkholmen.