Cort Søfrensen Adeler

Cort Søfrensen Adeler

Mann 1622 - 1675  (52 år)

Personlig informasjon    |    Notater    |    Alle    |    PDF

  • Navn Cort Søfrensen Adeler 
    Fødsel 16 Des 1622  Brevik, Telemark, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
    Kjønn Mann 
    Død 5 Nov 1675  Koebenhavn, Denmark Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
    Person ID I75480  Boe
    Sist endret 16 Sep 2012 

    Far Søfren (Sivert) Jensen Adeler,   f. Ca 1584, Hoorn, North Holland, The Netherlands Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. Ca 1649, Langesund Saltverk, Telemark, N Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder 65 år) 
    Mor Dorothea Nielsdatter   d. Ca 1660 
    Famile ID F24151  Gruppeskjema  |  Familiediagram

    Ekteskap 16 Jun 1646  Hoorn, North Holland, The Netherlands Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
    Famile ID F34582  Gruppeskjema  |  Familiediagram
    Sist endret 27 Des 2023 

    Ekteskap 25 Jul 1662  Amsterdam, North Holland, The Netherlands Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
    Famile ID F34583  Gruppeskjema  |  Familiediagram
    Sist endret 27 Des 2023 

  • Notater 
    • {geni:occupation} Storkorsridder, General (Hæren), Admiral (Søværnet), Godsejer, Admiral i den danske flåde

      {geni:about_me} http://www.snl.no/.nbl_biografi/Cort_Adeler/utdypning

      http://www.gamlegjerpen.no/Bygdebok/Fossum/CortAdeler.htm

      Ble adlet 07-02-1666

      Cort Adeler (het opprinnelig Kurt Sørensen) ble født i Brevik den 16. desember 1622. Allerde som 15-åring bega han seg til den nederlandske byen Hoorn (4 mil N. for Amsterdam) og startet sin utdannelse som sjøkadet. Han deltok som 17-åring i det store slaget ved Downs, hvor Hollenderne tilførte Spanjolene en avgjørende nederlag i den 80-årige frigjøringskrigen.

      Cort Adeler fortjente sine spor i Venetiansk tjeneste, ofte ombord i nederlandske krigsskip, utleiet til Venetia. Da han kom til Nederland ca. 1660 var han en berømt sjøhelt.

      Cort Adeler var i 1662 enkeman efter sin Engeltje som han giftet seg med i 1646 i den Nederlandske byen Hoorn, 3-4 mil N. for Amsterdam.

      Han giftet seg igjen med Anna Pelt, som da var 21 år gammel.

      Hennes far, Aernout Pelt, var død. Han hadde vært en rik kjøpmann, som bl.a. drev et større sukkerraffineri. Anna Pelts mor var Suzanne van Gansepoel. Fam. Pelt bodde da på Printzengraft (Prinsengracht).

      Vielsen ble fortatt den 25.juli 1662, i den gamle Lutherske Kirken, som befinner seg på hjørne av Singel og Spui.

      Om Cort Adeler er det skrevet mange bøker; den eldste er vel muligens den som er skrevet av Peter Benson Mylius og som er utgitt i København i 1740.

      Mylius-forside Mylius-35

      På side 35 finner vi berettningen om Cort Adelers andre ekteskap i Amsterdam.

      Vi leser her:

      .. første Frue var ved døden bortfaldet, medens hand endnu forfektede Venetianernes Frihed i det Ægeiske Hav, og den eenlige Stand ikke lenger tienlig, faldt hans tanker neppe til forundring, og hans Øyne ey saa hastig paa den Edel-baarne Jomfrue ANNA PELT, førend hendes Dyd og Artighet u-formærket betoog hands Hierte, og vandt det til en ynskelig Forening, hvilken

      Anno 1662 begyntes i Amsterdam ved et offentlig Ja-Ord, og den 25de Juli samme Aar fulførdes ved en Shriftelig Copulations-Ceremonie udi den gamle Lutherske Kirke. Brøllupet , som 120 fornemme Personer (deriblant de fleeste av Herrer-Staterne) bivaanede, stoo paa prinsenGracht. Og

      Aar 1663, den 3die november St.nov. viisdes Frugten deraf, da dem begge om Morgenen ved 6. slet blev til Verden fød en Dotter, hvis Daab i den forbemelte Lutherske kirke tilføyede hende dette Navn: Susanne Elisabeth.

      I kommunearkivet til Amsterdam oppbevares fortsatt lysingsdokumentet og ekteskapsregisteret. For publikum er en mikrofilm av disse dokumentene tilgjengelig.



      Selve kirken hvor bryllupet sto står der fortsatt. Den Lutherske menigheten hold til i et gammelt pakkhus på Spui i begynnelsen på 16oo-tallet. Etter at plassbehovet stadig økte ble det i 1633 bygget en kirke på dette stedet. De syv forskjellige gavltoppene minner ennå om de pakhus som ble revet for å gjøre plass for den nye kirken. Kirken er fremdeles i bruk av den Lutherske Menigheten på søndagene og forøvrig av Universitetet av Amsterdam som aula.

      Avtaler for å besøke kirken utenom søndager kan rettes til pedel'en i Universitetet eller til Kirkerådet i den Evangelisk-Lutherske Menigheten i Amsterdam, adresse:

      Handboogstraat 4, 1012 XM Amsterdam, tel. 020 6231572.

      Gamle-lutherske-kirke

      Innvendig minner kirken litt om Olavskapellet i Amsterdam hva angår takkonstruksjonen:

      Gamle-lutherske-kirke-innvendig

      Cort Adeler var interessert i sukkerforretningen som svigerfamilien Pelt drev i Amsterdam. De hadde bl.a. lager på Rokin 87-89. Det kan da vel ikke være tilfeldig at Cort Adeler i denne tiden bodde i nabohuset Rokin 91. Dette huset står fortsatt på plass og har en nydelig fasade.
      --------------------
      Cort Sivertsen Adeler (født i Brevik den 16. desemberjul./ 26. desember 1622greg., død i København 5. novemberjul./ 15. november 1675greg.)[1] var en dansk-norsk admiral. Cort Adeler het opprinnelig Kurt Sørensen og brukte også navneformen Adelaer.

      Cort Adeler var først i hollandsk og veneziansk tjeneste under krigene mot tyrkerne. Etter å utmerket seg i flere sjøslag og blitt berømt, fikk han tilbud fra den dansk-norske unionskongen om å komme til København for å ha viktige funksjoner i oppbyggingen av den dansk-norske marinen. Kongen utnevnte ham til admiral, tildelte ham adelsbrev og ga ham svært god betaling slik at Cort ble i stand til å kjøpe omfattende godseiendommer i Danmark og Norge.

      Cort Adeler hadde norske foreldre og søsken, bl.a. broren, amtmann Nils Adeler. Cort Adelers etterkommere bodde dels i Norge, der slekten er utdødd i mannslinjen, og dels i Danmark der en linje ble utnevnt til friherrer og eide godset Dragsholm.

      Cort Adeler kjøpte bl.a. godseiendommen Gjemsø kloster ved Skien og hans etterkommere eide denne inntil 1800-tallet da den ble solgt til Eidsvollsmannen Didrich von Cappelen. Blant Cort Adelers etterkommere var stiftamtmannen Friderich Georg Adeler (d.1810) som titulerte seg bl.a. "Herre til Giemsøe Kloster".

      På Rød herregård i Halden oppbevares fremdeles noen av Cort Adelers eiendeler fordi hans tippoldebarn Annette Beate von Wackenitz hvis mor var født Adeler, giftet seg med Niels Anker (1764-1812). Blant annet Cort Adelers skipskiste fra tiden i den venezianske flåten, står utstilt i hallen på Rød herregård. Hans danske adelsbrev og andre dokumenter skal finnes på Marinemuseet i Horten.

      Cort Adeler er også navnet på skiftende passasjer- og bilferger som i en årrekke har gått mellom Larvik og Fredrikshavn.



      [rediger] Våpenskjold

      Cort Adelers danske adelsvåpen er et firedelt våpenskjold med i 1. felt en halv ørn (= Adelaer på hollandsk), i 2. felt et tyrkerhode på en spissen til en kårde holdt av en arm fra en sky (vanlig sørøst-europeisk merke for krigermed tyrkerne), i 3. felt en befestet by eller borg (Venezia eller forsvars-symbol), og i 4. felt tre halvmåner (symbol for tyrkerne). Midt på er det et hjerteskjold med et skip for fulle seil. Hjelmtegnet har sjøfartens gudinne, Fortuna, med et skipsseil i hendene over hodet og stående på en kule, mellom 3 henholdsvis 4 standarter, hver med tre halvmåner og med stengene stukket ned i små oppvoksende skipsstevner.

      Cort Adelers etterkommere har brukt dette våpenet som slektsvåpen, og det finnes blant annet malt på gallerifronten i Solum kirke ved Skien. De danske friherrevåpnene har tilleggsfigurer.

      I Venezia før adlingen i Danmark, brukte Cort Adeler dette våpenet, men uten hjerteskjoldet. Hans bror Nils brukte bare en ørn i skjoldet, ifølge Hans Krag: Norsk heraldisk mønstring.

      Flere avbildninger av våpenskjoldet er lagt ut på Arnstein Rønnings nettsted: http://heraldikk.blogspot.com/