Notater |
- {geni:occupation} Fabrikkeier, stadshauptmann, justitsråd, Brennerieier, Lege og Akevittmaker
{geni:about_me} * http://snl.no/.nbl_biografi/Jørgen_B_Lysholm/utdypning
* http://snl.no/Jørgen_Bernhoft_Lysholm
Jørgen Bernhoft Lysholm, født 1796, død 1843, født i Trondheim, norsk forretningsmann, anla i 1821 en brenneri- og destillasjonsforretning i Trondheim. Firmaet ble fortsatt av hans enke og ble værende i familien inntil 1925 da det ble overtatt av A/S Vinmonopolet. Flere av Lysholms akevittresepter danner fortsatt grunnlag for betydelig produksjon.
---------------------
Få, om noen, norske varemerker har hatt en utbredelse verden over som navnet Lysholm. Synonymt med dette står trondhjemmeren Jørgen B. Lysholm, "lysholmeren"s eller lysholmsakevittens far.
Jørgen B. vokste opp i ei veletablert handelsslekt som var blant de ledende i Trondheim på 1700- og 1800-tallet. Faren Nicolay var statshauptmann og justisråd, samt medeier i Lysholms Minde, et saltraffineri og såpefabrikk beliggende i Ladebukta. Sønnen arvet denne interessen for kjemisk-industriell produksjon, og skolerte seg innen kjemisk teknologi i Berlin.
Tilbake i Trondheim tok han over driften av Lysholms Minde, og grunnla deretter bedriften de Lysholmske Brenneri- og Destillasjonsfabrikker på samme sted. Denne typen produksjon hadde fra 1756 vært forbudt, angivelig for å tryggeproduksjonen av korn i Norge. Da en ny lov åpnet for denne typen virksomhet i 1816, var Jørgen B. en av de første til å satse stort innenfor området. Brennevinsproduksjonen ble etterhvert flyttet over til lokaler i bykjernen med tilhørende kontorer og detaljutsalg. På denne eiendommen (Lysholmsgården) lå tidligere Astoria hotell, nå P-hotel.
Lysholms produkter ble raskt verdensberømt for sine gode kvaliteter, og ikke minst for de produksjons- og lagringsmetoder som ble utviklet og benyttet i fremstillingen. I samband med eksport av klippfisk til Rio og andre latinamerikanske markeder som foregikk fra Norge, fikk Jørgen B. regelmessig sende med sine eiketønner med akevitt for lagring. Seilbåtene passerte ekvatorlinjen, noe som skulle ha en forbedrende effekt på varen. Denne framgangsmåten ble opphavet til den velkjente betegnelsen "linjeakevitt". Både lagringsmetoden og betegnelsen er i bruk den dag i dag. Jørgen B. Lysholm ble ingen gammel mann. Han døde på vei hjem fra et kurbadopphold i Wiesbaden i 1843, 47 år gammel.
Kilde: http://www.trondheim.com/content.ap?thisId=92598315
-------------------
17 Mar 1796 - 24 Sep 1843
* RESIDENCE: 8 barn
* OCCUPATION: Fabrikkeier
* BIRTH: 17 Mar 1796, Trondheim
* DEATH: 24 Sep 1843, Frankfurt am Main
Father: Nicolai LYSHOLM
Mother: Martha Angell BERNHOFT
Family 1 : Hedevig Broecher KRABBE
* MARRIAGE: 26 Aug 1822, Orkdal
1. Nicolai LYSHOLM
2. Dorothea Marie LYSHOLM
3. +Marthe Angell LYSHOLM
4. Trine Marie Randine LYSHOLM
5. +Dorothea Marie LYSHOLM
6. Olaus Peder Krabbe LYSHOLM
Kilde: http://www.nermo.org/slekt/d0048/g0000036.html#I2243
--------------------
Jørgen L. overtok først farens foretagender, såpefabrikken og saltrafineri. Hans store innsats i norsk industri kom til å falle på et annet produksjonsområde. Etter noen års kjemiske studier i Berlin startet han i 1821 i Trondheim under sitt eget navn et brenneri og destilleringsanlegg. Tilvirking og destillasjon var navnlig etter lovene av 1821 blitt undergitt endrede vilkår, og Jørgen L. var den første til å utnytte mulighetene. Med fremragende dyktighet og innsikt ledet han sin bedrift, hvis produktet oppnådde en popularitet som sjelden er blitt et norsk produkt til del. Lysholms akevitt, hvis etikett bl.a. gjengir grunnleggerens autograferte navnetrekk, ble den tonegivende norske akevitt, kjent over hele verden. Jørgen L. ble i likhet med sin far Trondheims stadshauptmann og fungerte i årene 1813 - 1839. Han var medlem av Norges Banks representantskap og Videnskabenes Selskap hvor han var kasserer til 1840. Sommeren 1843 reiste han med sin hustru til Wiesbaden for å gjennomgå en badekur. På hjemveien døde han i Frankfurt am Main, hvor han ble brgravet. De hadde 2 sønner og 3 døtre.
(Kilde: Kjartan Velde)
--------------------
Fabrikkeier.
|