Benedicte Cathrine Friis

Benedicte Cathrine Friis

Kvinne Ca 1640 -

Personlig informasjon    |    Notater    |    Alle    |    PDF

  • Navn Benedicte Cathrine Friis 
    Fødsel Ca 1640  Stryn, Innvik, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
    Kjønn Kvinne 
    Person ID I90249  Boe
    Sist endret 16 Sep 2012 

    Familie Jacob Jacobsen,   f. Ca 1635 
    Barn 
     1. Johanne Jacobsdatter Friis,   f. Ca 1670, Trondheim, Sør-Trøndelag, Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. Ca 1732 (Alder 62 år)
     2. Otte Jacobsen Friis,   f. Ca 1675, Trondheim, Sør-Trøndelag, Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 13 Aug 1729, Veø, Molde, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder 54 år)
    Famile ID F28956  Gruppeskjema  |  Familiediagram
    Sist endret 27 Des 2023 

  • Notater 
    • {geni:about_me} Benedicte Kathrine Friis

      Født 1640 antagelig i Hordaland

      Far: Benedict Nielsen Friis



      Hypotese om giftemål og barn:

      Gift ca. 1670 med Jacob Jacobsen, bosatt i Trondhjem

      Barn:

      - Johanna Jacobsdatter Friis

      - Otte Jacobsen Friis



      Kilder:

      * Benedicte Cathrine er nevnt i XBergens Stifts Biskoper og Præster efter Reformationen. Biografiske Efterretninger samlede af Provst Johan Fredrik Lampe. Efter hans Død udgivne af D. Thrap, Sognepræst. Kristiania 1895X, bd. 2, side 194.

      * http://home.online.no/~aaroenes/moldefolk/

      * Hjort, Otto: uddrag af dansk-norske Slægter Friis og stamtavle over den Molde- Aalesund-Bergenske Familie Friis. Christiania 1911

      * Tore Hermundsson Vigerust, Trondhjems topografi (fra 1681): Persondata for hver bosetnings- og manntallsrode og ladesteder Trondhjem bys borgerskap og befolkning 1681-1730 © kane.benkestokk.teiste forlag, Oslo 1997-2004. Utgave02.01 2004 : http://www.vigerust.net/by/trondhjemtopografi.html

      * Erlandsen: Geistligheden i Trondhjems Stift (Chris. 1844-55)



      * Per Nermo, Nordic Geneology, Nermo.org

      * Manntall over Domkirke sogns borgerlige handelsmenn, innvånere og utliggere, 1684, del 1

      Trondhjem bys borgerskap og befolkning 1681-1730 © Torkel Rønold Bråthen 1997. Utgave 04.07 2002 (kontrollert) av og for kane.benkestokk.teiste forlag (Tore Hermundsson Vigerust), Oslo 1997-2002. Gjengitt etter original i Statsarkivet i Trondheim, Trondheim Magistrat, D. Økonomiforvaltning, Da. Skattemanntall, 1. Skattemanntall 1683-90, 1684 legg B. Domkirkens sogn.

      Benedicte hadde to brødre i Trondhejm, registrert bl.a. i 1669. Hennes eldre og velstående bror Vincent i Trondhjem har mest sannsynlig tatt hånd om henne når faren dør i 1650, da er hun kun ca. 5 år gammel. Hos Vigerust finner vi flere referanser til storebroren Vincent Friis, som eide flere bygårder i Trondhjem på denne tiden. Hos Vigerust står det:

      "Vincentz Friises plass, hus og grunn:

      1683 Vincentz Friißes Platz og huus 3-0

      1684 Winßens Frijßes Grund 3-0

      1685 Vinsiens Fris Grund 2-0"

      http://www.vigerust.net/by/trondhjemtop_dom01.html

      Det er også referanse til en Jens Friis, på samme tid, som hadde et våpenskjold som var todelt. I den øverste del var de sorte Friis kjennetegn, nemlig tre ekorn på hvit bakgrunn, nederst et blått og et rødt felt delt på tvers avet sjakk mønstret belte (jfr. våpenskjoldene til slektene Friis til Haraldskjær og Rosenkrantz). Hvis dette er bror til Vincent kan det antyde hvorfra den ukjente mor til Vincent, Jens og Benedicte. kommer fra. Vi skal huske at det var kun ca. 5000 innbyggere i Trondhjem på denne tiden (1660 - i 1620 var det kun 2000 inbyggere i Trondhjem). Det eksisterte en streng klasseinndeling. Handelspatriarkatet holdt seg til Sjøgaden, nåværende Kjøpmannsgata og embedsmennene til Munkegaden - som fører opp til Nidarosdomen og hvor Katedralskolen ligger. Det var kun to eller tre familier, blant patricier- og embedsmennene, som kalte seg Friis, en slekt som går tilbake til Ribe på Jylland, og denne som vi omtaler og som kommer fra Fyn. Også en annen Fynsk Friis slekt finnes her, og den nedstammer fra Svendborg - ifølge Otto Hjort er det absolut mulig at det er et slektskap mellom disse Friis slektene. Blant Ribe Friisene i Trondhjem fantes også en annen Vincents Friis, men han ble gift og oppholdt seg ikke siden i Trondhjem - detter etterlater kun den Vincents Friis som er sønn av Benedict Nielsen Friis.

      Otte Jacobsens søster Johanne, døper sine sønner nettopp for Vincent og Otte, efter onkelen og broren.



      Johanna Jacobsdatter FRIIS

      ABT 1670 - 1732

      RESIDENCE: ABT 1729, (arvet sin bror Otte/Otto)

      BIRTH: ABT 1670

      BAPTISM: vokste opp i Trondheim

      DEATH: 1732, Trondheim

      Father: Jacob JACOBSEN

      Mother: Benedicte Cathrine FRIIS

      Family 1 : Morten HELM

      MARRIAGE: ABT 1695, (?)

      Otto Mortensen HELM

      Vincents Mortensen HELM

      Benedicte var meget sannsynlig gift med Jacob Jacobsen fra Frosta (Frosten). Både Otto Hjort og Erlandsen refererer til Hr. Jacob som far til Otte og Johanna. Problemet her er at de har forvekslet Jacob med hans far, som også blekalt Hr. Jacob - og som de holder for å være gift med Christine Tausan - hvilket jo er feil.

      Den overnevnte feilagtighet skyldes at man har å gjøre med navnelikhet, mundtlige overleveringer, dårlig håndskrift i kildene, og at de berørte parter kommer alle fra prestefamilier!

      Faktum er at vi har to XHr. Jacob til FråstenX, nemlig far og søn. Og her er det tale om sønnen til Hr. Jacob Olsen, nemlig Hr. Jacob Jakobsen som var gift med XCathrineX - Benedikte Cathrine Friis.

      Ideen om at det er XHr. Jacob og ChristineX som er Ottes og Johannas foreldre, finner vi som nevnt i flere kilder, bl.a. hos Otto Hjort/Erlandsen. XCathrineX har simpelthen blitt feiltolket som XChristineX.

      Her har vi også å gjøre med en forveksling som skyldes at sogneprest til Støren, Peder Schjelderup, og Elisabeth White, enken etter Jakob Olsen på Fråsten X ble gift når Jakob Olsen døde, og at Christine Nielsdatter Tausan, datter av sogneprest Niels Tausan, også ble gift med den selvsamme Peder Schjelderup.

      Peder Schjelderup var altså gift med Xenken etter Hr. Jacob til FråstenX, og overlevering får dette til å være XChristineX (fordi det sannsynligvis fantes kilder som refererer til Hr. Jacob og Cathrine - lest Christine/Cristine).Her blander man like godt far og sønn sammen; man feilstaver/leser Cathrine og springer over generasjonen til Jacob Jacobsen, sønnen til Jacob Olsen.

      Med andre ord: Foreldrene til Otte Jacobsen Friis og Johanna Jacobsdatter Friis er Hr. Jacob Jacobi Frostensis (som betyr Xtil FråstenX) og Cathrine (som må være en Friis og sannsynligvis den Cathrine som er datter av presten Benedict Nielsen Friis)! La meg begrunne:

      1. Benedikte Cathrine, g.m. Jacob Jacobi Frostensis (Hr. Jacob Xtil FråstenX), får datteren Johanna Jacobsdatter Friis og sønnen Otte Jacobsen Friis.

      a. Otte får sønnen Jacob Ottesen Friis.

      b. Johanna får to sønner: Vincents Mortensen Helm og Otte Mortensen Helm. Den første sønnen Vincents kan dermed være oppkalt etter Vincents Friis, sønn av Benedict Nielsen Friis. Otte Helm er selvfølgelig oppkalt etter Johannas bror. Hvor mange Vincents var det egentlig i Trondheim på den tiden? Jeg har hørt om to, men kun en er sannsynlig, nemlig sønnen til Benedict Nielsen Friis.

      Benedict hadde faktisk to sønner i Trondheim, Vincents Friis og Jens Friis X og som nevnt hadde residens i Trondheim i 1669 (bl.a. Vigerust). Benedikte Cathrine Friis bodde hos sin eldre bror Vincents Friis i Trondheim X og her møter hun den unge prestesønn og student på Katedralskolen, Jacob Jakobsen.

      At deres sønn Otte oppkaller sin sønn Jacob etter farfaren, er en selvfølgelighet, men det er det også når Johanna oppkaller en av sine sønner etter onkelen på morsiden, Vincents.

      Faktum er:

      Jacob Olsen er prest. Benedikt Nielsen Friis er prest.

      Otte blir Prest.

      Ottes nevøer, Vincents og Otte Mortenssønner Helm blir prester.

      Jacob Jacobi Frostensis går ut fra Trondheim Katedralskole i 1664, det gjør også Otte i 1697.

      Frosta, Trondhjem og Molde-området synes å være de sentrale geografiske tilknytningspunktene for disse Friis.

      Otte flytter til Molde: Han er Kapellan, først i Grytten (er det her Jacob blir unfanget?), og senere på Veø.

      En eldre sønn av Benedikt Nielsen Friis, Claus Bendixen Friis, hadde vært sogneprest i Grytten før Otte kom X det eksisterte altså et Xfamilie netverkX og hvor Otte fant sin naturlige plass.

      Som et eksempel på dette kan nevnes at Claus Bendixen Friis hadde en datter som het Johanna Clausdatter Friis. Hun blir gift med Michael Jonston Scot.

      Noen få år senere blir Ottes sønn, handelsmannen Jacob Ottesen Friis, gift med Michaels niece Maren Margrethe Jonston Scot, noe som med tydlighet indikerer at man omgikk hverandre. Det er fire sentrale slekter som er forbundet med hverandre på en sånn måte at begge Friis grenene, Otte Jacobsens og Johanna Clausdatters, viser en sterk forbindelse - og hvor knutepunktene blir Trondhjem og Grytten. Dette er slektene Marstrand, Leganger, Johnston Scot og Friis.

      Døtre av sognepresten i Grytten Jørgen Marstrand: 1. Margrethe gifter seg med Claus Bendixen Friis (overtar som sogneprest i Grytten) - de får datteren Johanna Clausdatter Friis, hun gifter seg med Michael Johnston Scot. Michael har en bror Johan, som er gift med Margrethe Holst. De får datteren Maren Margrethe Johnston (Scot) - som gifter seg med Jacob Ottesen Friis. Margrethe Holsts mormor er Gjertrud Leganger. Når Michael Scot dør, tar Johan Scot over ansvaret for barna til Michael og Johanna Clausadatter Friis.

      Jørgen Marstrands datter nr. 2, Anna, gifter seg med Sivert Engelbretsen Munch. Sivert Munch får sønnen Andreas. Andreas' søster Else Cathrine Munch, gifter seg med Lars Leganger. Sivert får sønnen Sigurd - som gifter seg med Anna Leganger, niese av Lars Leganger (Gjertrud Leganger er grandtante til Anna). Deres datter, Else Cathrine Sigurd/Sigvardsdatter Munch, gifter seg med Bastian Jacobsen Friis.

      Dette viser den sterke forbindelsen mellom Friis slekten i Trondhjem og Grytten (hvor Otte Jacobsen Friis, Johanna Jacobsdatter Friis, Vincent Friis, Jens Friis og Benedicte Friis vokste op eller levde/bodde i Trondhjem) og Grytten hvor Otte senere flyttet og ble kapellan, og hvor bror til Trondhjems Friisene Vincent, Jens og Benedicte, nemlig sognepresten Claus Bendixen Friis, hadde stiftet familie - og hvor Clauses datter, Johanna Clausdatter Friis, bodde med Michael Johnston Scot - hvis niese (Maren Margrethe) giftet seg Ottes sønn Jacob. Jacob ble senere boende i Molde og ble handelsmann i Trondhjem. Otte ble kappelan på Veø, like utenfor Molde. Ottes søster, som også het Johanna ble gift med Morten Helm, og fikk sønnene Vincent og Otte - begge ble prester. Johanna bodde hele tiden i Trondhjem. En kuriositet - Jacob var en uekte sønn av Otte, dvs. vi kjenner ikke til morens identitet og vi kan ikke finne bevis for at de var gift. Hun kan være død under fødselen. Uansett, Jacob vokste opp med farens navn 'Ottesen Friis' og bodde i Molde, i nærheten av faren Otte. Hvem som tok seg av Jacob vet vi ikke. Når Otte døde gikk hele Ottes arv til søsteren Johanna. Derimot fantes det en Jens Friis i Molde (antagelig ikke identisk med Vincents Friis' bror Jens). Denne Jens hadde to døtre. Den ene av dem het også Johanna (Jensdatter Friis) og hun testamenterer en eiendom i Molde sentrum, en bygård, til Jacob Ottesen Friis! Høyst sannsynlig er det også her et slektskap, men det har ikke lykkes oss å gjennomskue dette ennå.