Johan Hartvigsen Rasch Jentoft

Johan Hartvigsen Rasch Jentoft

Mann 1747 - 1828  (81 år)

Personlig informasjon    |    Notater    |    Alle    |    PDF

  • Navn Johan Hartvigsen Rasch Jentoft 
    Fødsel 12 Jan 1747  Pettvik, Buksnes Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
    Kjønn Mann 
    Død 13 Okt 1828  Fleinen Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
    Begravelse Gl. Gildeskål kirke Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
    Person ID I97881  Boe
    Sist endret 16 Sep 2012 

    Far Hartvig Mogensen Jentoft, af Petvigen,   f. 4 Mar 1704, Lyngvær Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 28 Jul 1784, Petvigen Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder 80 år) 
    Mor Sara Johannesdatter Rasch,   f. 9 Jun 1714, Rørstad Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 17 Jan 1785, Buksnes Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder 70 år) 
    Ekteskap 19 Okt 1740  Nordland, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
    Famile ID F31363  Gruppeskjema  |  Familiediagram

  • Notater 
    • {geni:occupation} Sogneprest til Hammerfest, senere til Gildeskål, Sogneprest, Sogneprest i Hammerfest, senere Gildeskål

      {geni:about_me} http://vestraat.net/TNG/getperson.php?personID=I7222&tree=IEA



      http://da2.uib.no/cgi-win/WebBok.exe?slag=lesside&bokid=tromsogeist&sideid=129&storleik

      --------------------

      Johan Rasch Jentoft ble ordinert til prest 1771. Den 26. des. 1774 ble han antatt som misjonær til Gildeskål med Beiarn, samt Skjerstad og Saltdalen.

      I des. 1779 ble Johan sokneprest i Hammerfest.

      Han ble utnevnt til sokneprest i Folden 8. oktober 1784.

      Den 15. mai 1801 ble Johan utnevnt til sokneprest i Alstahaug.

      14.september 1804 ble Johan forflyttet til Gildeskål. Han tiltrådte embedet i 1805.

      Det fortelles at Johan Rasch Jentoft var en heller dårlig taler, og at han brukte samme preken så mange ganger at folk kunne dem utenat.

      Men som sjelesørger var han enestående, og få prester har vært så avholdt som han.

      Som det gode og varmhjertete menneske han var,ble han tross sine mangler ansett som menighetens far da han var prest der.

      Under nødsårene tidlig på attenhundretallet gav han nødtrengende av sitt eget. Det utartet seg slik at Jentoft gav til han selv og hans familie også led nød. Det var bare ved hjelp fra hans sønn Johan Christian, som var handelsmann i Beiarn, at han berget seg.

      Følgende er sakset fra Slektsrøtter i Gildeskål av Håkon Odding:

      "....til han på søknad fikk avskjed i nåde 26. mai 1825, og bodde de tre siste år av sin levetid i Fleina hos sin yngste datter, som var viet til Jens Lind, Fleina. Sokneprest Jentoft og hustru hadde 14 barn. Den eldste sønn Johan Christian Jentoft begynte i 1805 som handelsmann på Soløy i Beiarn.

      I den tid Johan Rasch Jentoft var sokneprest i Gildeskål, kom han til å bli som en far for sin menighet i den verste nødsperiode i nyere tid. Som følge av Napoleonskrigene kom Danmark/Norge i krig med England i 1807 og senere også i krig med Sverige. Engelske krigsskip lå ved norskekysten og stengte all jektfart på Bergen. den årlige trafikken med to jektestevner til Bergen med tørrfisk, tran og rogn, og returlast med korn og andre varer, opphørte nå helt. Det ble stor mangel på korn og andre matvarer. Den godhjertede sokneprest gav matvarer til trengende til han selv og familien led nød. Helsa hans ble knekket. Et legat på 100 Rdlr, som prost Peder Hanssøn Brun hadde opprettet i 1768 for nødtrengende i Gildeskål og Beiarn, fikk sogneprest Jentoft i 1808 "vedkommendes" tillatelse til å gjøre innkjøp av korn for. Verste nødsåret var 1812. Vinteren var uvanlig kald og lang det året, skriver lærer Harald Hansen i Glimt fra Gildeskål historie.

      Så sent som i første del av juli måned lå der snøskavler helt ned i fjæra i de indre fjordene, og folk fra fjordene hadde ført den gjenværende del av buskapen sin helt ut til øyene for at de skulle finne såpass beite at de kunne livberge den.

      I 1812 reiste handelsmann Johan Christian Jentoft fra Soløy i Beiarn, sokneprestens eldste sønn, til Finnmark med en fembøring for å bytte fisk mot korn. Han reiste i april måned og kom ikke hjem før i slutten av september. Hanhadde da med en last på 40 tønner korn. Da hans far, sokneprest Jentoft, også fikk noen tønner, fikk hans kone Anne Margrethe, gjemt unna et lite kriselager uten Jentofts vitende, for at de skulle garderes mot å lide for stor nød. Prisstigningen var uhørt høy. 1 tønne bygg kostet rundt år 1800 - 2 Rdlr. I 1812 4 Rdlr. pr vog (18 kg). En vog russemel (hvete) kostet i 1812 - 8 Rdlr. En vog byggryn 12 Rdlr. (en korntønne rommet ca 140 liter)."




      --------------------
      I 1774 var Hr. Johan Rasch Jentoft sogneprest i Hammerfest før han kom med kona og 2 sønner og ble prest i Rørstad i 1784.
      --------------------
      Ble født den 12 jan 1747 i Petvik, Buksnes, Nordland.

      Johan Rasch Jentoft, 1746-1828, prest i Folda, senere Gildeskål
      gift 1778 med (søskenbarn)
      Ann Margrethe (Marie) Hveding.

      Han døde den 15 okt 1828 i Fleina, Gildeskål, Nordland, 81 år gammel.
      Han var Sogneprest til Hammerfest, senere til Gildeskål.