Hans Christensen Mule

Hans Christensen Mule

Mann Ca 1495 - 1524  (34 år)

Generasjoner:      Standard    |    Kompakt    |    Vertikalt    |    Bare Tekst    |    Generasjon Format    |    Tabeller    |    PDF

Generasjon: 1

  1. 1.  Hans Christensen MuleHans Christensen Mule ble født cirka 1490 til cirka 1495 , Odense, Syddanmark, Denmark; døde 24 Sep 1524, Thisted, Denmark.

    Notater:

    {geni:occupation} slottsherre på Akershus

    {geni:about_me} http://www.nermo.org/slekt/d0024/g0000004.html#I13003

    1490 - 24 Sep 1524

    * RESIDENCE: 1516, Innsatt som slottsherre på Akershus

    * OCCUPATION: Høv.m, biskop Oslo 1521-

    * BIRTH: 1490, Odense, Danmark

    * DEATH: 24 Sep 1524, drukn. v. Vestervik Kloster, Thisted, DK

    http://www.storenorskeleksikon.no/.nbl_biografi/Hans_Mule/utdypning

    Hans Mule, død 24. september 1524, Født ca. 1490, trolig i Odense, Danmark; ved Skagen, Danmark. Dansk slottsherre og biskop. Foreldre: Borgermester Christian Mule; morens navn er ikke kjent.

    Hans Mule tilhørte gruppen av energiske, velutdannede menn som samlet seg rundt XborgerkongenX Christian 2 og hans hovedrådgiver, den hollandskfødte mor Sigbrit. Mange av dem var, som Mule, fullstendig fri for skrupler. De satte hensynet til egen fremgang foran alt og byttet parti da Christian 2 og Sigbrit ikke lenger var dem til nytte. Mule var kongens høvedsmann på Akershus fra 1516 og valgt biskop i Oslo fra 1521.

    Mules farsslekt var blitt adlet av Christoffer av Bayern, men var aldri blitt jordeiende. Selv studerte Hans Mule flere år i utlandet, i Rostock og Köln, hvor han tok magistergraden 1513. Ved hjemkomsten ble han skriver ved det kongelige kanselli og sluttet seg her til kretsen rundt Sigbrit. Allerede i samtiden ble han omtalt som Sigbrits protesjé.

    1516 ble Hans Mule høvedsmann på Akershus, og dermed begynte hans vei mot makten. De neste 8 år møter vi et hensynsløst menneske som målbevisst går inn for å skape seg en plass i historien. Straks etter ankomsten til Oslo sluttethan seg sammen med prosten ved Mariakirken, Hans Olsen, som også var ny i embetet, og de to ble raskt svirebrødre. Biskopen i Oslo, Anders Mus, sendte klagebrev til kongen over deres usømmelige liv og prøvde også selv å tale de muntre herrer til rette; uten hell, for Sigbrit holdt hånden over sin protesjé.

    Det hadde av erfaring vist seg vanskelig å styre Norge direkte fra kanselliet i København. Under Christian 2 skjedde en viss delegering av myndighet til autoriteter i Norge. Av disse var høvedsmannen på Akershus en av de viktigste. Mule kom til å stå for den ene av de to hovedkasser i landet, med kontroll med innbetaling av skatter og avgifter. 1517 gav kongen ham fullmakt til å utstede leide- og vernebrev, og 1519 utstedte kongen et åpent brev til alle stender i Norge om at de skulle Xrette dem aldeles etter hva han på kongens vegne undervisendes vorder ligervis som kongen selv var til stedeX. Mule ble de facto stattholder i Norge, en tittel som erkebiskop Erik Valkendorf også brukte om ham i et brev 1520. Dermed var Mule blitt en av kongens fremste rådgivere i norske spørsmål, og kongen regnet med at han her hadde et villig redskap for sin politikk, fordi Mule ikke hadde noen egen politisk, sosial eller økonomisk maktbasis.

    Samtidig med striden med Anders Mus kom Mule i konflikt med erkebiskopen, som 1519 klaget til kongen over overgrep. Christian 2 svarte forekommende, men gjorde ikke noe med saken. Erkebiskopen prøvde å få i stand et forlik, men det ønsket Mule ikke. 1521 trakk biskop Mus seg XfrivilligX fra sitt embete. Oslo domkapittel valgte Mule til ny biskop, og han overtok straks styret av bispedømmet. Kongen var tilfreds med å ha fått en pålitelig mann på bispestolen, en som var klerk og magister og dermed oppfylte de formelle krav til en bispekandidat. I første omgang måtte Mule nøyes med å være valgt (lat. electus), fordi paven måtte gi sin aksept før vigslingen kunne finne sted. Dette kunne trekke i langdrag, for erkebiskopen hadde reist for å legge frem sin sak for paven, og han hadde mange anklager mot den nyvalgte biskopen.

    Østlandsområdet led under Mules styre. Skattene var mange og harde og ble drevet inn med voldsmidler, ifølge klager fra både allmuen og erkebiskopen. Tidlig på året 1523 kom et anfall fra Sverige mot Oslo og Akershus. Mule har øyensynlig visst om angrepet, for få dager før fjernet han alle Mariakirkens klenodier og dens arkiv og brakte det hele til Akershus. Oslo ble satt i brann, slik at svenskene ikke fikk mat til sine tropper og måtte trekke seg tilbake.

    Ved Christian 2s flukt til Nederlandene våren 1523 oppstod et interregnum i Norge, og riksrådet krevde at alle slott, også Akershus, skulle falle tilbake til riksrådets hånd. Det norske riksråd var sterkt svekket og i realiteten ledet av adelsmannen Olav Galle, som var en bitter fiende av Mule og hadde kontakt med den nye svenske kongen Gustav Vasa. Situasjonen var vanskelig for Mule, men det var helt utenkelig for ham å gi fra seg Akershus slott, selve grunnlaget for hans politiske makt, og i hvert fall ikke til riksrådet, en institusjon han slett ikke følte seg bundet eller forpliktet av. I august kom hans bror Lydike Mule ham til unnsetning fra Nederlandene med et skip lastet med klær og penger. Mule følte seg nå sterk nok til å foreta et utfall opp til Hedmark, hvor han brente av en av hovedgårdene til Galle.

    I mellomtiden hadde det sønnafjelske riksråd foretatt en hylling av kong Frederik 1 på Akerstinget, og de planla en reise til Danmark med hyllingsdokumentene for å sikre seg Akershus. Men Mule kom dem i forkjøpet. Hans hedmarksraid gjorde at Galle flyktet til Sverige, og Mule brukte straks dette faktum i propagandaøyemed; i hans tendensiøse fremstilling opptrer Galle som landsforræder. Historien nådde også kong Frederiks utsending til Øst-Norge, Henrik Krummedike.

    Mule måtte nå forhindre at et eventuelt samarbeid mellom hans fiender i Norge og det nye regimet i Danmark kunne utmanøvrere ham selv. På sin hastige ferd for å hylle den nye kongen stoppet han hos Krummedike og oppnådde en gunstig avtale, hvor han bl.a. skulle beholde Akershus til kong Frederik hadde skaffet ham pavens bekreftelse på bispevalget. Igjen var det sammenfallende interesser mellom den regjerende kongen og Mule. Mule ønsket mest av alt bispestolen i Oslo, og den danske regjering ville helst ha en mer pålitelig mann på det viktige Akershus.

    Både konge og electus fikk det som de ville. Til riksrådsmøtet i Bergen august 1524 forelå pavens godkjennelse av bispevalget, Akershus ble overdratt til kongen, Frederik 1 ble valgt til norsk konge, og Hans Mule ble viet til biskop. Men allerede samme høst druknet Mule ved Skagen. En fortelling gikk senere om at han hadde kommet levende i land på den jyske vestkyst, men at han var blitt drept av en bonde; et rykte som ikke er kildebelagt, men som kanskjesier noe om hvor forhatt mannen var.

    Kilder og litteratur

    * DN

    * A. Heise: biografi i DBL1, bd. 11, 1897

    * E. Bull d.e.: biografi i NBL1, bd. 5, 1931

    * O. J. Benedictow: Fra rike til provins 1448X1536, bd. 5 i CNH, 1977

    * L. Hamre: Norsk politisk historie 1513X1537, 1998

    Familie/Ektefelle/partner: NN NN. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Familie/Ektefelle/partner: Marianne. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 2. Christen Hansen Mule  Etterslektstre til dette punkt ble født cirka 1516 , Oslo, Norway; døde cirka 1590, Oslo, Norway.


Generasjon: 2

  1. 2.  Christen Hansen MuleChristen Hansen Mule Etterslektstre til dette punkt (1.Hans1) ble født cirka 1516 , Oslo, Norway; døde cirka 1590, Oslo, Norway.

    Notater:

    {geni:occupation} Borgermester i Oslo ca 1565-1579

    {geni:about_me} http://www.nermo.org/slekt/d0012/g0000082.html#I9413

    Overtok i mai 1579 den gamle Bispegården i Oslo. Var forlenet m. Øvre og Nedre Foss, Aker, som s. Søfren (Severin) overtok. Var i 1555 utsendt (sammen med Borgermesteren) til Kongen. med klager fra borgerne i Oslo. I Bispegården sto den 23 Nov 1589 prinsesse Anna's bryllup med Kong Jakob av Skotland.

    1516 - BEF 1594

    * RESIDENCE: 1555, Uts. av Oslo's borgere m. klager. 5 s.

    * OCCUPATION: Borgerm Oslo ca.1565-1579

    * BIRTH: 1516, Oslo

    * DEATH: BEF 1594, Oslo (etter 1589)

    Familie/Ektefelle/partner: Ukjent. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 3. Bertel Christensen Mule  Etterslektstre til dette punkt ble født cirka 1563 , Oslo, Norway; døde cirka 1620, Oslo.

    Familie/Ektefelle/partner: Ukjent. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 4. Niels Christensen Mule  Etterslektstre til dette punkt ble født cirka 1540 , Oslo, Oslo, Norge; døde 15 Sep 1602, Oslo, Oslo, Norge.


Generasjon: 3

  1. 3.  Bertel Christensen MuleBertel Christensen Mule Etterslektstre til dette punkt (2.Christen2, 1.Hans1) ble født cirka 1563 , Oslo, Norway; døde cirka 1620, Oslo.

    Notater:

    {geni:occupation} Borgerm. i Oslo, Lagmann 1610-20, Borgermester i Oslo 1608-

    {geni:about_me} Borgermester/Lagmann

    http://www.nermo.org/slekt/d0020/g0000080.html#I9101

    Berthel Christensen MULE

    ABT 1560 - 1620

    * RESIDENCE: 1608, Borgerm. i Oslo, Lagmann 1610-20

    * OCCUPATION: Borgerm. Oslo, Lagm. Opl.

    * BIRTH: ABT 1560, (Bertin) Oslo

    * DEATH: 1620

    Familie/Ektefelle/partner: Sidsel Olufsdtr Glad. Sidsel (datter av Oluf Eriksen Glad og Margrethe Pedersdatter Pedersdatter) ble født cirka 1575. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 5. Marthe Berthelsdtr Mule  Etterslektstre til dette punkt ble født cirka 1595 , Oslo, Norway; døde 12 Apr 1663, Ringsaker, Hedmark, Norway.
    2. 6. Anne Berthelsdtr Mule  Etterslektstre til dette punkt ble født cirka 1595 , Oslo, Norway; døde cirka 1653, Stange, Hedmark, Norway.
    3. 7. Christen Bertelsen Mule  Etterslektstre til dette punkt ble født cirka 1595; døde cirka 1643.
    4. 8. Hans Bertelsen Mule  Etterslektstre til dette punkt ble født cirka 1601 , Oslo, Norway; døde cirka 1668, Eidsberg, Østfold, Norway.
    5. 9. Maria (Maren) Bertelsdtr. Mule  Etterslektstre til dette punkt ble født cirka 1614 , Oslo, Norway; døde 16 Jun 1665 til cirka 1, Vik i Sogn, Sogn og Fjordane, Norway.
    6. 10. Oluf Mule  Etterslektstre til dette punkt

  2. 4.  Niels Christensen MuleNiels Christensen Mule Etterslektstre til dette punkt (2.Christen2, 1.Hans1) ble født cirka 1540 , Oslo, Oslo, Norge; døde 15 Sep 1602, Oslo, Oslo, Norge.

    Familie/Ektefelle/partner: Maren Hansdatter. Maren døde 20 Mar 1594. [Gruppeskjema] [Familiediagram]



Generasjon: 4

  1. 5.  Marthe Berthelsdtr MuleMarthe Berthelsdtr Mule Etterslektstre til dette punkt (3.Bertel3, 2.Christen2, 1.Hans1) ble født cirka 1595 , Oslo, Norway; døde 12 Apr 1663, Ringsaker, Hedmark, Norway.

    Familie/Ektefelle/partner: Peder Christensen. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 11. Peder Pedersen  Etterslektstre til dette punkt
    2. 12. Margrete Pedersdtr Bone?  Etterslektstre til dette punkt

    Familie/Ektefelle/partner: Jens Christophersen. [Gruppeskjema] [Familiediagram]


  2. 6.  Anne Berthelsdtr MuleAnne Berthelsdtr Mule Etterslektstre til dette punkt (3.Bertel3, 2.Christen2, 1.Hans1) ble født cirka 1595 , Oslo, Norway; døde cirka 1653, Stange, Hedmark, Norway.

    Anne giftet seg med Evert Rasmussen Hjort cirka 1620. Evert (sønn av Rasmus Hjorth og Gidske (Gidse Gidesia) Frantzdatter Bergh) ble født cirka 1580 , Tønsberg, Tønsberg, Vestfold, Norge; døde cirka 1663, Stange, Stange, Hedmark, Norge. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 13. Rasmus Evertsdtr Hjort  Etterslektstre til dette punkt ble født cirka 1620.
    2. 14. Christopher Evertsen Hjort  Etterslektstre til dette punkt ble født cirka 1622 , Stange, Hedmark, Norway; døde cirka 1664, Stange, Hedmark, Norway.
    3. 15. Magdalene Evertsdtr Hjort  Etterslektstre til dette punkt ble født cirka 1630 , Stange, Hedmark, Norway; døde 8 Feb 1663, Svenhaug; ble begravet 2 1663, Ringsaker, Hedmark, Norway.
    4. 16. Birgitte Evertsdtr Hjort  Etterslektstre til dette punkt ble født cirka 1630 , Stange, Hedmark, Norway; døde cirka 1680, Trogstad, Østfold, Norway; ble begravet cirka 1680, Trogstad, Trøgstad, Ostfold, Norway.
    5. 17. Martha Evertsdtr Hjort  Etterslektstre til dette punkt

  3. 7.  Christen Bertelsen MuleChristen Bertelsen Mule Etterslektstre til dette punkt (3.Bertel3, 2.Christen2, 1.Hans1) ble født cirka 1595; døde cirka 1643.

    Familie/Ektefelle/partner: Else Michelsdatter Paludan. Else ble født cirka 1610; døde cirka 1659. [Gruppeskjema] [Familiediagram]


  4. 8.  Hans Bertelsen MuleHans Bertelsen Mule Etterslektstre til dette punkt (3.Bertel3, 2.Christen2, 1.Hans1) ble født cirka 1601 , Oslo, Norway; døde cirka 1668, Eidsberg, Østfold, Norway.

    Notater:

    {geni:occupation} (Sogne)Prest i Eidsberg 1631-1667,

    Familie/Ektefelle/partner: Martha Mikkelsdtr Thune. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 18. Anna Hansdtr Mule  Etterslektstre til dette punkt døde cirka 1675.

  5. 9.  Maria (Maren) Bertelsdtr. MuleMaria (Maren) Bertelsdtr. Mule Etterslektstre til dette punkt (3.Bertel3, 2.Christen2, 1.Hans1) ble født cirka 1614 , Oslo, Norway; døde 16 Jun 1665 til cirka 1, Vik i Sogn, Sogn og Fjordane, Norway.

    Notater:

    {geni:about_me} http://www.nermo.org/slekt/d0008/g0000052.html#I9095

    1614 - 16 Jun 1665

    * RESIDENCE: Ingen b. m. Iver Leganger

    * BIRTH: 1614, (Maren/Marie) Oslo

    * DEATH: 16 Jun 1665, Vik i Sogn, SF

    ---------

    Name Maria Berthelsdatter Mule

    Father Berthel Christensen Mule (ca1560-1620)

    Mother Sidsel Olufsdatter Glad (ca1575-)

    Spouses

    1 Iver Eriksen Leganger

    Birth 26 Feb 1629, Leikanger, SF

    Death 3 Apr 1702, Vik Prestegård, SF

    Occupation Sogneprest i Vik fra 1757

    Father Erik Iversen Nordal (1591-1658)

    Mother Karen Nielsdatter Werner (ca1595-1634)

    Marriage 1659

    2 Knud Christopherssøn Glad

    Birth 16 May 1595, Vågå, OP

    Death 28 Oct 1657, Vik i Sogn, SF

    Occupation Sogneprest i Vik i Sogn

    Father Christopher Eriksen Glad (1550-1619)

    Mother Åsta Torstensdatter Morsing (1565-1630)

    Marriage ca 1635

    Children

    Anna Knudsdatter (ca1640-1704)

    Sidsel Knudsdotter (ca1654-<1687)

    Hans Knudssøn

    Christopher Knudssøn (1657-<1705)

    Aasta Knutsdotter

    Kilde: http://www.look.no/anita/slekt/webcards/ps44/ps44_141.htm

    Maria giftet seg med Knud Christophersen Glad cirka 1635. Knud (sønn av Christopher Eriksen Glad og Aaste Torstensdatter Morsing) ble født 16 Mai 1595 , Vågå, Oppland, Norway; døde 28 Okt 1657, Vik. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 19. Christopher Knudsen Glad  Etterslektstre til dette punkt ble født cirka 1655 , Vik Sogn Sogn Fjordane Norway; døde cirka 1705.
    2. 20. Hans Knudssøn Glad  Etterslektstre til dette punkt ble født cirka 1655 , Vik; døde 31 Mai 1710, Christiania, Norway.
    3. 21. Anna Nagel  Etterslektstre til dette punkt døde cirka 1704.

    Maria giftet seg med Iver Eriksen Leganger, Sogneprest 17 Apr 1659, Vik, Sogn. Iver (sønn av Erik Iversen Nordal, Sogneprest og Karen Nielsdatter Werner) ble født 26 Feb 1629 , Leikanger prestegård; døde 03 Apr 1702, Vik prestegård. [Gruppeskjema] [Familiediagram]


  6. 10.  Oluf MuleOluf Mule Etterslektstre til dette punkt (3.Bertel3, 2.Christen2, 1.Hans1)