Elisabeth Olsdatter Tønder

Elisabeth Olsdatter Tønder

Kvinne 1701 - Ca 1778  (76 år)

Generasjoner:      Standard    |    Kompakt    |    Vertikalt    |    Bare Tekst    |    Generasjon Format    |    Tabeller    |    PDF

Generasjon: 1

  1. 1.  Elisabeth Olsdatter TønderElisabeth Olsdatter Tønder ble født 24 Jun 1701 , Meldal, Sør-Trøndelag, Norway; døde cirka 1778.

    Notater:

    {geni:occupation} Enke på Steinkjergården.

    {geni:about_me} Fra Steinkjærgårdens historie:

    Ny æra

    I 1723 ble Steinkjergården overtatt av Fredrich Brix, og med det begynner en ny æra for Steinkjer. Brix hadde nemlig arvet et omfattende gods (Ogndalsbruket) i Sparbu og Ogndal etter sin far, og trengte et sted å bo. Det ble Steinkjergården. Han var gift med Elisabeth Tønder. Fredric Brix døde i 1735, og enka ble gift med handelsmann og gruveeier Marcus Sodemann fra Trondheim. Fram til midten av 1700-tallet bygges Steinkjergården opp til en mønstergård, med prektige hus. Marcus Sodemann døde i 1755, og etter det ble det vanskelig for enka å klare ut med gården, og i 1757 selger hun.

    Steinkjergården hadde flere eier i årene framover, men stort sett hele tiden har det vært drevet handel i tilknytning til gården. I 1799 fikk P.I. Schaft bevilling til å drive landhandel på Steinkjergården. Den neste eieren, IverUndsgard, inngikk kontrakt med militæretaten om leie av Sannan i 1836.

    Angell urbaniserte

    I 1840 blir Steinkjergården kjøpet av Johan Christian Trone Angell. Angell var mannen som festet bort den første tomt til handelsvirksomhet. Dette var første frislippet av Steinkjergårdens eiendoms- og handelshegemoni på Sørsia iSteinkjer. En ny tid var i emning, og det skjedde en gradvis urbanisering av Sørsia utover 1800-tallet.

    http://www.steinkjerleksikonet.no/index.php?artikkel=795

    Fra en annen kilde:

    Personen vi har hentet navnet fra var en fargerik og velbeslått dame som levde på begynnelsen av 1700-tallet i Steinkjer. Hun arvet etter sin mann det såkalte Brix-dynastiet, som omfattet 22 gårder fra Steinkjer til Gaulstad i Ogndalen. Hun var selv husfrue på Steinkjergården der hun drev vertshus og hadde autorisasjon (jfr. datidens regelverk) for ferjetrafikken over Steinkjerelva. Hun fikk tre døtre som det gikk bra med i livet og en sønn som endte i fengsel bl.a. for grovt underslag. Elisabet Tønder Brix måtte selge unna all eiendom på en tvangsauksjon i 1748.

    (Merknad: Kanskje alle eindommer unntatt Steinkjergården som hun solgte i 1757).

    Å etablere en cafe i dagens Kirkegate som bærer hennes navn (Madam var datidens vanligste tiltaleform. Hun ble dessuten også omtalt som Brixa) synes naturlig. Ikke minst fordi Steinkjergården og det fordums vertshuset lå omtrent i en akse som dekker denne delen av Sørsia på Steinkjer.

    http://www.madambrix.no/d4WzowlbGZK.3.idium




    --------------------

    Elisabeth Tønder Brix (født 1701, død 1778) (opprinnelig fra Meldal) var som enken etter Friedrich Brix (senere også etter Marcus Soedemann) og var i besittelse av betydelige eiendommer i Steinkjer og Innherred på midten av 1700-tallet. Hun bodde selv i Steinkjergården (revet i 1856) som var utgangspunktet for hele bydannelsen i Steinkjer. Her drev hun blant annet byens første gjestgiveri med øl-tapp. I dag drives kaffebaren «Café Madam Brix» på hustuftene etter den gamle ærverdige gården midt i Steinkjer sentrum (fra wikipedia.org)

    En fargerik dameX
    Personen vi har hentet navnet fra var en fargerik og velbeslått dame som levde på begynnelsen av 1700-tallet i Steinkjer.
    Elisabet Tønder Brix var en fargerik og velbeslått dame som levde på begynnelsen av 1700-tallet i Steinkjer. Hun arvet etter sin mann det såkalte Brix-dynastiet, som omfattet 22 gårder fra Steinkjer til Gaulstad i Ogndalen. Hun var selv husfrue på Steinkjergården der hun drev vertshus og hadde autorisasjon (jfr. datidens regelverk) for ferjetrafikken over Steinkjerelva. Hun fikk tre døtre som det gikk bra med i livet og en sønn som endte i fengsel bl.a. for grovt underslag. Elisabet Tønder Brix måtte selge unna all eiendom på en tvangsauksjon i 1748.
    Å etablere en cafe i dagens Kirkegate som bærer hennes navn (Madam var datidens vanligste tiltaleform. Hun ble dessuten også omtalt som Brixa) syntes naturlig. Ikke minst fordi Steinkjergården og det fordums vertshuset lå omtrenti en akse som dekker denne delen av Sørsia på Steinkjer.
    Konseptet
    Det var mange som hadde savnet et cafètilbud i Steinkjer. Disse ble kontaktet, og fikk tilbud om å kjøpe en aksje hver. Dette la grunnlaget for Madam Brix.
    Tenk deg Steinkjer for omtrent 280 år siden! Stort sett fantes bare Steinkjergården med omliggende husmannsplasser. Enken på gården, Elisabeth Tønder Brix drev vertshus på Steinkjergården. Dette vertshuset betjente forbipasserende turister og handelsreisende - i tillegg til "byens" egne beboere. Madam Brix ble inspirator og "grunnlegger" til cafè-konseptet i Steinkjer sentrum. Målet er at Cafeen Madam Brix skal skape atmosfære og trivsel i Steinkjer. Åttepersoner gikk sammen, utredet lokale, finansiering og konsept. De vervet 100 personer, som hver innbetalte kr 1500 hver - og Madam Brix ble et faktum.
    (http://www.madambrix.no/d4WzowlbGZK.3.idium)

    Brix, Elisabeth Tønder
    Husfrue og eier av Steinkjer gården i perioden 1723 til 1757.
    Husfrue, godseier. Født 1701 i Meldal. Død 1778 i Trondheim. Eide og drev Steinkjergården i perioden 1723 til 1757.

    Til Steinkjer i 1723
    Elisabeth Olsdatter Tønder Brix kom til Steinkjer da hennes mann, Fredrich Larsen Brix, kjøpte Steinkjergården i 1723. Hun ble enke i 1737. Elisabeth Brix drev Steinkjergården fram til 1757.

    Gift med Marcus Sodeman i 1749. Enke på nytt i 1755.

    Drev gjestgiveri
    Steinkjergården var på den tid et slags sentrum. Gården hadde blant annet ansvaret for ferjetrafikken over Steinkjer elva, og det ble drevet handel og gjestgiveri i gården.

    Madam Brix
    Elisabeth Brix er opphavet til navnet på Café Madam Brix. På folkemunne ble hun kalt Brixa.

    Elisabeth giftet seg med 21 Jan 1722, Meldal, Sør-Trøndelag, Norway. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Elisabeth giftet seg med 14 Okt 1749. [Gruppeskjema] [Familiediagram]